Mini-vacanță Arad și vizită la Cetatea Șiria!

 

Care sunt principalele întrebări pe care ni le punem după ce am ales destinația de vacanță? Ce obiective turistice putem vizita, unde ne cazăm și ce mâncăm delicios și specific zonei. Fiecare vacanță, oricât de scurtă e sau oricât de aproape de casă e, trebuie să fie bine organizată. Îmi place mereu să fiu cu ”temele făcute”, să știu ce pot vizita în acea locație, unde se mănâncă bine.

Mini-vacanța în Arad!

A avut ca scop principal revederea unor prieteni dragi, minunați, pe care din cauza distanței, îi vedem prea rar. Carmen , o fire veselă și pasionată de muzică (găsiți detalii aici) și Cosmin, un tip glumeț și tare simpatic. Ei ne-au ajutat să descoperim orașul Arad și împrejurimile lui. Sunteți niște ghizi minunați!

Cazare în Arad!

După un drum lung de 4 ore, peste 250 km, ne-am cazat la recomandarea lui Cosmin, la Hotel Phoenix Arad. Am fost plăcut surprinsă să găsesc aici o recepție modernă, cu personal amabil. Camera a fost mare, aerisită, curată, cu o baie spațioasă, TV-LCD (deși nu am avut timp de televizor), aer condiționat. După ce am despachetat bagajele, am coborât la masă. Restaurantul și terasa sunt spațioase , frumos amenajate, iar mâncarea delicioasă este servită în timp scurt.

hotel-phoenix-arad

hotel-phoenix-arad1

Plimbare prin orașul Arad!

Îmi plac tare mult orașele mici și liniștite. Mi se pare că au un farmec aparte, ascund multe secrete și locuri frumoase dacă ai răbdare să le descoperi. Am luat la pas centrul Aradului, altfel cum am fi putut să-i descoperim frumusețea? Savurând o înghețată italiană de la Gelateria Delizioso, am început plimbarea. Am văzut Catedrala ortodoxă, Biserica roșie și Biserica Sf. Anton de Padova, Palatul Administrativ și Teatrul de stat.

Plimbându-ne pe pietonală, am admirat și o veche reclamă de la Coca-Cola. După plimbarea prin parc și prin oraș, ne-am oprit să savurăm o limonadă pe malul Mureșului.

orasul-arad

 

reclama-coca-cola-arad

Cetatea Șiria – atracție turistică!

La doar 29 de km de orașul Arad, dăm peste ruinele cetății Șiria. După ce drumul până la cetate a fost asfaltat, cetatea a fost luată cu asalt de turiști.

Puțină istorie

Atestată documentar în anul 1318, cetatea a fost o lungă perioadă de timp, o cetate a coroanei, asociată cu Comitatul Zarandului. După 1439, ea a trecut în stăpânirea despotului sârb, Gheorghe Brancovici, iar în anul 1453, cetatea a fost preluată de Ioan de Hunedoara, apoi a fost deținută de Matia Corvin. În anul 1464, el a dăruit cetatea familiei Bathory.

În anul 1525, Cetatea Șiria număra 121 sate, 3 orașe, câteva târguri și o populație de peste 2.000 de locuitori. A fost asediată în anul 1514 de către răsculații lui Gheorghe Doja. După prinderea şi uciderea lui Doja, fortăreaţa redevine proprietatea nobililor maghiari şi-şi redobândeşte importanţa. În 1566, cetatea a fost cucerită de turci, 3 ani mai târziu a fost recucerită de creștini și l-a găzduit pe Mihai Viteazul în drumul său spre Viena. În perioada 1607-1693 a fost sub stăpânire otomană. Cetatea Șiria s-a menținut aproape în întregime până la răscoala țăranilor din 1784, condusă de Horia, Cloșca și Crișan. Din păcate, trupele habsburgice au distrus cetatea până la starea de ruine pentru a nu mai putea fi folosită de către rebeli.

Legenda

Legenda spune că Cetățile Șiria, Șoimoș și Dezna au fost construite de trei surori. Ele s-au întrecut să clădească fiecare o cetate peste noapte. Efortul constructorilor a fost zadarnic, cetățile s-au năruit a doua zi. Pentru îngâmfarea lor, cele trei surori au fost transformate în șerpi albi, cu coroană de aur pe cap și cheiță de aur în gură. Și azi mai așteaptă să le găsească cineva, să le ia cheile. Ele să se transforme în fecioare și cetățile să reapară.

spre-cetate-siria

cetate-siria-arad

cetate-siria

Drumul este bun până la cetate, iar priveliștea de sus, de pe culme deasupra tuturor satelor, este absolut minunată, te lasă fără cuvinte. E momentul în care îți dorești doar liniște, să poți admira și să te poți bucura de peisaj.

Hanul Moara cu noroc – locul ideal pentru luat masa de prânz!

După o plimbare lungă printre ruinele cetății, ne-a luat foamea. Ghizii noștri au ales locația Hanul Moara cu Noroc, Ineu,  pentru masa de prânz și a fost o adevărată experiență. Locul este bine ales, departe de agitația traficului, locația este una de vis. Amenajată în stil rustic, cu o curte spațioasă, bine îngrijită și plină de flori și pomi, nu are cum să nu te cucerească.

Meniul este unul bogat, variat și plin de glume și preparate interesante. Oricât ai fi de mofturos, tot găsești ceva pe placul tău. Mâncarea vine într-un timp scurt, este extrem de delicioasă, iar prețurile sunt rezonabile.

moara-cu-noroc

moara-cu-noroc-ineu

moara-cu-noroc-meniu

Au fost două zile minunate în care ne-am rupt de agitația și nebunia orașului Cluj Napoca. Am petrecut timp alături de oameni dragi, sper să ne revedem cât de curând și vă mulțumim pentru tot!

1 thought on “Mini-vacanță Arad și vizită la Cetatea Șiria!”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.