Aeroterma, o metodă rapidă pentru încălzirea încăperilor

Aeroterma, o metodă rapidă pentru încălzirea încăperilor

Aeroterma reprezintă un aparat ușor de folosit cu ajutorul căruia vom încălzi rapid o încăpere în perioadele răcoroase sau în cazul în care ne deplasăm către casa noastră de vacanță.

Deși până în urmă cu 15 – 20 de ani, acestea erau greu de transportat, în acest moment (odată cu evoluția tehnologiei), miniaturizarea și-a spus cuvântul, iar aerotermele au devenit din ce în ce mai compacte și mai ușor de transportat.

Încălzirea încăperilor a devenit o adevărată plăcere

Mulți, probabil, vor avea reticențe în ceea cu privește rezistența acestor aparate,  iar acest lucru este de înțeles într-o oarecare măsură dacă ne aducem aminte de perioada comunistă în care acesta era punctul slab al aerotermelor.

Din fericire, tehnologia își mai spune odată cuvântul, iar vechile rezistențe au fost înlocuite de componente  din oțeluri aliate de înaltă calitate sau de rezistențele ceramice, care au o rezistență mai mare în timp și ne oferă o inerție termică mult superioară vechilor rezistente.

Principiul de funcționare este la fel de simplu ca întotdeauna: aerul este încălzit de o rezistență electrică cu o putere foarte mare și apoi este împins în încăpere cu ajutorul unui ventilator, lucru ce va încălzi încăperea cu până la 25% mai repede față de un calorifer electric clasic.

aerotermă

Noutatea o reprezintă termostatul apărut recent în dotarea de serie a aerotermelor, care va opri funcționarea acestora odată atinsă temperatura dorită în încăpere, iar acest lucru ne va proteja bugetul familiei.

Din păcate, consumul de energie electrică rămâne ceva mai mare față de cel al unui calorifer electric, dar acest dezavantaj trece oarecum în plan secund în fața rapidității cu care se va încălzi camera noastră.

Aeroterma consumă mai multă energie electrică față de alte aparate de încălzire

Atunci când ne vom cumpăra o aerotermă este bine să optăm pentru un produs cu mai multe trepte de putere (lucru recomandat de toți specialiștii – https://www.ieftinesibune.ro/climatizare-si-sisteme-de-incalzire/cum-sa-alegem-cea-mai-buna-aeroterma/ spre exemplu), iar dacă aceasta este prevăzută cu un timer, va fi cu atât mai bine, deoarece vom putea astfel regla mai ușor programul de funcționare.

Aeroterma era total contraindicată în trecut  pentru cei care sufereau de alergii, dar în acest moment acestea sunt prevazute cu filtre de praf, de polen sau antibacteriene, fapt ce le face ideale și pentru aceste categorii de persoane.

Atenție la filtrul inclus, ar fi bine ca acesta să fie lavabil, deoarece astfel vom avea tot timpul un filtru curat și un buget redus pentru mentenanța aerotermei.

Telecomanda este dintr-un  anumit  punct de vedere doar un simplu moft, dar aceasta devine un ajutor prețios atunci când aeroterma este folosită de persoane în vârstă sau bolnave, deoarece astfel funcționarea acesteia poate fi controlată din fotoliu sau din pat.

Nu uitați să amplasați aeroterma cât mai departe de perdele, materiale textile sau ușor inflamabile pentru a vă proteja sănătatea și viața, iar acest aspect trebuie avut în vedere și în cazul mediilor umede. Dacă dorim să amplasăm aeroterma în baie sau în alte medii cu umiditate ridicată, este bine să ne asigurăm că aparatul nostru are un grad mare de protecție în fața umidității.

20 thoughts on “Aeroterma, o metodă rapidă pentru încălzirea încăperilor”

  1. daca ma intrebi pe mine, curentul electric nu are nicio sansa in fata gazelor… eu sunt un pic cam impotriva acestor metode incalzire mai traditionale, sunt si periculoase, si extrem de costisitoare

    Reply
  2. Timer-ul este foarte important. Chiar si telecomanda mi se pare utila, inclusiv pentru tineri 🙂 pana se incalzeste prefer sa o comand din pat :))

    Reply
  3. O aeroterma este foarte folositoare in locurile unde nu exista incalzire centrala. Cand locuiam in Japonia foloseam aeroterma permanent pentru ca era singura metoda de a incalzi incaperea in care locuiam si de atunci ma tot gandesc ca ar trebui sa cumpar una si pentru casa bunicii de la tara.

    Reply
  4. wow, un ghid mai mult decat util si complet. Nu stiam eu de ce, cand am pus aeroterna pe holul dinspre baie, cand eram in faza de constructie, s-au ars niste chestii prin ea. Cred ca era treaba cu protectia anti-umiditate.

    Reply
  5. Am si eu o astfel de aeroterma de cativa ani si pe timp de iarna o folosesc ca ajutor pe langa centrala, fiindca sunt o persoana friguroasa si locuiesc intr-o zona de munte, unde e frig mai mereu.

    Reply
  6. Mult timp am folosit aeroterma. Stiu exact care sunt aspectele la care trebuie sa fiu atenta. Este un produs util daca nu ai alta metoda de incalzire si ceea ce propui tu este mult mai bun pentru ca are si o telecomanda

    Reply
  7. Sa stii ca mie mi se pare utila o aeroterma chiar daca ai incalzire. De exemplu, cand era Darius mic, o foloseam ca sa incalzesc mai mult doar baia, inainte sa il bag pe el. Nu avea rost sa cresc temperatura in toata casa.

    Reply
  8. Amintiri din copilărie. Aeroterma era nelipsită din camera mea de camin, eu eram cea mai friguroasă dintre fete! Mereu le era teamă colegelor că aș putea lua foc! Dar eu, dacă s-ar fi putut aș fi băgat-o cu mine sub plapumă, așa de frig era uneori în cameră!

    Reply
  9. Eu foloseam aeroterma la unul din spatiile comerciale care nu era legat la gaz si nici nu era un spatiu prea mare. Este tare utila o aeroterma si incalzeste spatiul foarte repede

    Reply
  10. Foarte importanta caldura, mai ales in acest sezon si mai ales pt cei vesnic frigurosi.NOi avme caldura de la incalzirea in pardoseala dar am vazut la o vecina ca are aeroterma si chiar e o modaliatte eficienta de incalzire cu costuri nu prea mari.

    Reply
  11. Si eu mi-am luat un astfel de dispozitiv pentru ca pe la finalul toamnei era super frig si nu era caldura la calorifere. Nu am regretat, ba din contra, s-a dovedit cea ma buna solutie

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.