Activități pentru a alunga tristețea

Tristețea face parte din viața noastră

Cu toții avem momente când ne simțim triști sau bucuroși. Emoții diverse ne încearcă pentru că avem sentimente și ele se schimbă mereu. Fac parte din viața noastră și ne fac umani. O emoție negativă nu este ceva rău. Toată lumea se concentrează pe fericire, iar nefericirea este considerată un sentiment inutil. Dar adevărul este că tristețea ne obligă să încetinim ritmul și să ne analizăm puțin viața.

O pauză este bună pentru a ne gândi la viața noastră, la oamenii din jur. Acest lucru nu înseamnă că ne pierdem din vedere relațiile, visurile, planurile. A fi trist nu înseamnă că nu faci față unei situații. Din contră, te poate ajuta să accepți situația și să mergi mai departe. Tristețea este o emoție importantă menită să te ajute să te adaptezi, să accepți situația, să te concentrezi mai mult, să perseverezi și să evoluezi. În plus, poți învăța să-ți gestionezi tristețea.

Ce este tristețea?

Tristețe, agonie, angoasă, dezamăgire, întristare, deznădejde, nefericire, toate sunt emoții ca răspuns la o situație negativă. Tristețea este și rezultatul unui alt sentiment, furie, stres, vinovăție, durere, anxietate. Doar că uneori sentimentul este atât de puternic încât nu îl asociem cu tristețea.

Când ești trist, ți se schimbă complet starea. Poți resimți dureri de stomac, de cap, insomnii, stări emoționale variate, de la lacrimi în gât până la plictiseală sau frustrare, dar și dorința de a evita alți oameni. Ar fi bine să recunoaștem când ne simțim triști și să înțelegem că este ceva normal.

Tristețea vindecă

Recunoaște că te simți trist. E un prim pas important. Emoțiile se schimbă rapid, de la tristețe poți trece la o emoție pozitivă în scurt timp. Iată câteva modalități de a trece mai ușor peste tristețe.

Fii sincer cu tine, dar și cu cei din jurul tău. Vorbește cu o persoană în care ai mare încredere. Apelează la ajutor specializat dacă nu poți să depăsești faza într-o perioadă de timp. Acceptă ajutor, sfaturi, sprijin. Ai grijă la odihnă și la alimentație.

Ajută oameni din jurul tău. Îți poți ridica moralul, susținând pe cineva care are mare nevoie. Problemele tale vor părea mai mici și vei găsi putere să ajuți pe altcineva. Vei și ști cum să o faci. Te simți trist? Așterne-ți gândurile într-un jurnal. Fă multe lucruri pentru tine, ascultă muzica preferată, ieși la plimbare în natură, citește, sună un prieten, fă sport, dansează. Ai încredere că lucrurile vor merge spre bine. Fă tot ce ține de tine pentru a ieși din starea de tristețe.

A nu confunda tristețea cu depresia

A avea momente de tristețe face parte din viață. Este vorba de suișuri și coborâșuri, dar nu este constantă. E doar o reacție normală la supărare, eșec, nu este motiv de îngrijorare. Starea de tristețe poate fi întreruptă de momente de bucurie, mulțumire, împlinire. Da, este o emoție care implică și gânduri negative, dar nu exagerate.

Nu uita!

Cu toții ne simțim uneori triști, abătuți. Putem învăța să ne gestionăm tristețea pentru ca ea să nu evolueze în depresie. Ești doar trist, deci nu ești depresiv. Dacă starea ta persistă, nu te mai poți ocupa de activitățile obișnuite, ideal ar fi să apelezi la ajutor specializat. Nu te neglija!

Simți că tristețea pune stăpânire pe tine? Caută să-ți ocupi mintea și timpul cu lucruri bune. Citește și bea un ceai fierbinte, fă curățenie în casă sau în curte, la flori. Oprește telefonul, uită de platformele de socializare. Bucură-te de soare, natură. Ascultă discuții motivaționale. Plângi dacă simți că trebuie să o faci. Te va elibera, te vei simți mult mai bine, într-un timp scurt. Apoi bucură-te de viață și de tot ce ea îți oferă!

Tu ce faci când te simți trist? Reușești să-ți gestionezi tristețea? Ce activități te ajută să depăsești momentele mai dificile?

Foto

6 thoughts on “Activități pentru a alunga tristețea”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.