A iubi și a ierta

A iubi mi se pare cel mai frumos cadou pe care ni-l putem face. Mereu m-am întrebat cum ar fi viața fără iubire. Probabil oamenii ar fi triști, viața extrem de seacă. Iubirea ne dă putere, iubirea ne face să vedem totul mai frumos.

Da, iubirea poate aduce și dezamăgiri, însă și ele fac parte din rostul vieții. Nu am putea prețui iubirea la adevărata sa valoare dacă nu am trece și prin dezamăgiri. Cu siguranță, în acel moment greu al vieții noastre, nu putem conștientiza că dezamăgirea înseamnă o lecție de viață.

Ce înseamnă a iubi?

A iubi înseamnă a pune binele celuilalt înaintea ta. E mereu dorința de a-l vedea fericit și de a face tot ce îți stă în putință pentru a-l face fericit. Iubirea este despre acceptare și despre înțelegerea celuilalt mai presus de orice. Și cred că cel mai important atunci când iubești, este să îi accepți calitățile și defectele, fără a dori să schimbi nimic la acel om.

A iubi înseamnă a-l simți pe celălalat aproape și atunci când e departe de tine. Și ce mi se pare extrem de frumos la iubirea dintre oameni este capacitatea de a comunica din ochi. De multe ori, cuvintele nu mai sunt necesare. Privirile dintre doi oameni pot cuprinde și acele cuvinte ce nu pot fi rostite.

A iubi este și despre …

 • bunătate și empatie,
 • răbdare și blândețe,
 • sprijin și suport necondiționat,
 • acceptare,
 • încredere.

Iubirea ne învață iertarea

Iubirea ne face mai buni, mai empatici, mult mai înțelegători. Atunci când iubim învățăm și să iertăm. Pentru că iertarea este cea mai mare dovadă de iubire.

Le putem ierta totul celor dragi pe care îi iubim. Însă dacă trădarea este mai dureroasă decât putem îndura, detașarea se impune. Pentru că îi iubim nu înseamnă că trebuie să acceptăm să ne rănească la nesfârșit. Și pentru că ne iubim pe noi înșine, nu putem accepta să fim răniți de nenumărate ori.

Da, iubirea ne învață despre iertare, însă doar dacă scuzele sunt sincere. Și dacă greșelile nu se repetă. Aș vrea ca iertarea să nu fie greșit înțeleasă. Da, putem trece peste unele greșeli din prea multă iubire. Însă când se profită de iubire, și greșelile se tot repetă, este vorba despre trădare.

Suntem creați pentru a iubi

Noi, oamenii, suntem creați pentru a iubi și a răspândi iubire. Din acest motiv tindem să iertăm când ni se greșește. Găsim scuze acelor persoane și continuăm să-i iubim, să-i acceptăm în jurul nostru. De multe ori, iertarea este greșit înțeleasă de cel iertat. El consideră că va putea greși, jigni și va fi mereu iertat. Și tot acea persoană se va simți nedreptățită când greșelile nu îi vor mai fi acceptate.

Oamenii caută armonie, pace sufletească, din acest motiv, iartă. Pentru că dacă nu iertăm, suntem nefericiți și devenim răi. Și nu ne dorim să ajungem acolo. Nefericirea aduce o stare generală proastă și ne poate îmbolnăvi.

a iubi și a ierta

Iubire, iertare de sine

Înainte de toți și de toate, trebuie să ne iubim foarte mult pe noi înșine. Trebuie să fim împăcați cu noi, să ne cunoaștem foarte bine. Apoi să-i iubim pe ceilalți și să-i învățăm să se iubească pe înșiși.

Cu cât te iubești mai mult, înțelegi cât de important este să te ierți atunci când greșești. Mustrările de conștiință la nesfârșit pot duce la îmbolnăviri, lucru nedorit.

Doar un om puternic și stabil emoțional poate să se ierte și poate oferi iertare. Atunci când iertăm, ne simțim mai liberi, mai ușori, mai buni. A ierta înseamnă pace, libertate, bucurie, sănătate.

Iertarea implică un proces de înțelegere.

Adesea ne îngropăm emoțiile și spunem că iertăm și că am trecut peste greșeală. Aceasta este o iertare forțată, falsă. Uneori nu iertăm pentru că ne place durerea, putem fi victime. Cei din jur ne pot compătimi și primim atenție. Mai e și frica de a-l ierta pe cel care a greșit și acel ne va răni din nou.

Nu spune ”am iertat” decât după ce ai parcurs întreg procesul de înțelegere. Prin iertare, ne dorim vindecare. Trebuie să știm că există șase etape ale durerii:

 • negarea,
 • furia,
 • negocierea,
 • depresia,
 • acceptarea,
 • sensul.

Fiecare etapă este la fel de importantă și trebuie să-ți oferi timp pentru a le parcurge. A ierta nu înseamnă să găsim scuze sau că reducem la minimum ce s-a întâmplat. Ci înseamnă că este modalitatea unică de a vindeca ce s-a întâmplat.

Este necesar să acceptăm durerea unei răni, nu să o ignorăm. Ignorând, ea nu va trece, noi nu ne vom vindeca. Durerea acelei răni va reveni și ne va afecta tot mai tare. Din acest motiv, trebuie să ne trăim durerea, să o acceptăm ca să putem ierta și să mergem mai departe.

Iertarea o facem, în primul rând, pentru noi!

Incapacitatea de a ierta ne va otrăvi sufletul, mintea, relațiile cu cei din jur deoarece ne va schimba comportamentul. Durerea de a fi fost mințit, trădat, ne afectează personalitatea, pacea interioară este zguduită.

Cât timp noi suferim, cel care a provocat durerea nici nu știe cât de afectați suntem. Oare merită? Când nu iertăm, lăsăm făptuitorul să rămână legat de noi. Exact ceea ce nu ne dorim și ceea ce nu avem nevoie.

Dacă ne-a greșit și nu e sincer în scuze și în fapte doveditoare ulterior, acea persoană trebuie iertată pentru tu să te simți bine, însă trebuie îndepărtată.

Pentru a ierta, nu e nevoie să te confrunți cu acea persoană. Iertarea este ceva ce faci pentru tine! Acea persoană poate nici nu înțelege cu ce a greșit, nici nu are nevoie de confruntarea cu noi. Așa că iertarea este pentru sufletul nostru și pentru a putea trăi în pace.

Iubire și acceptare

Trebuie să accepți că a fost nevoie ca tu să experimentezi această durere. Cu siguranță, ai avut de învățat, cu timpul, vei înțelege și lecția oferită. Acceptă că s-a întâmplat, reține învățătura. Iertarea este despre tine și pentru tine. Este cel mai frumos cadou pe care ți-l poți face.

A iubi și a ierta este totul! A iubi aduce bucurie, pace, liniște. A ierta înseamnă bunătate, acceptare, speranță!

4 thoughts on “A iubi și a ierta”

 1. A iubi înseamnă viață și sănătate, dincolo sau împreună cu toate celelalte despre care ai scis. Cred că cine nu iubește este de fapt bolnv. Pentru că iubirea și iertarea sunt cele mai bune remedii pentru inimă, trup și suflet.
  Felicitări!

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.