A fi pretențios este un defect?

14

De ce  e rău să fii pretențios?

Sunt de felul meu pretențioasă. Îmi doresc ca lucrurile să fie bine făcute și la timp. Emit la rândul meu pretenții fiind o pretețioasă. Nu exagerez. Emit pretenții la lucrurile foarte importante.

Mi s-a reproșat că sunt pretențioasă. Că am figuri și că exagerez. Am stat puțin și am analizat situația. De când e un lucru rău să fii pretețios? Asta înseamnă că nu accept lucruri prost/rău făcute. Înseamnă că mă respect și îmi doresc ca totul să fie bine făcut.

Cum e un om pretențios?

Am putea spune că un astfel de om exagerează. Vede negru acolo unde totul e alb. Dar nu e deloc așa. Un om pretențios este un om atent la detalii. Pune accentul pe corectitudine. Nu vrea tot mai mult. Vrea tot mai bine. Își dorește calitate. Nu poate fi impresionat ușor.

pretențios

Pretențios, cârcotaș și mai cum? Perfecționist?

Mi s-a spus că dacă nu as fi cârcotașă, ziua mea ar fi mai senină. Puțini știu că zilele mele sunt senine datorită mie. Puțini știu că nu mă las doborâtă de cuvinte. Îmi doresc doar ca lucrurile să fie bine făcute. Îmi doresc ca mai mulți oameni să pună accentul pe calitate.

În timp, pretențiile noastre cresc. Acesta este un lucru bun. Atâta timp cât ne mulțumim cu puțin, exact atât vom primi. Oamenii care nu își doresc mai mult, ajung să accepte orice. Orice e bine. Oricum e bine. E bine și atât cât e.

Ei bine, eu nu sunt așa. Eu consider mereu că lucrurile trebuie să fie făcute perfect. Nu concep un lucru nou să fie stricat, cu defect, deteriorat.

 Nu vreau să fiu altfel!

Mi s-a sugerat de multe ori să nu pun la suflet. Să trec cu vederea mai ușor. Să accept că unele lucruri nu se pot schimba. Eu consider că orice e posibil. Trebuie doar să lupți. Trebuie să înveți să îți susții părerea, punctul de vedere.

pretențios

Lucrurile bune se întâmplă dacă ți le dorești. Lucrurile bune se întâmplă dacă lupți pentru ele. Nu e un lucru rău să dorești calitate. Nu e lucru rău să vrei perfecțiune.

Un om pretențios nu e un om ursuz. E un om serios care se gândește la multe.

Cât de mult puneți voi accentul pe calitate? Sunteți o fire pretențioasă? E bine să fii pretențios sau e mai bine să închizi ochii?

About Author

Mereu optimistă şi cu zâmbetul pe buze! Pasionată de lectură, cultură, sănătate, excursii! Ador să gătesc şi să inventez fel de fel de reţete, prefer să citesc o carte decât să mă uit la televizor, prefer să mă plimb pe jos decât cu maşina, prefer să zâmbesc decât să fiu tristă ! Citatul care mă face să zâmbesc în fiecare dimineaţă “Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling face. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams.” Ashley Smith

14 Comments

 1. Si eu sunt o fire pretentioasa, fie ca vorbesc de imbracaminte, de mancare si de cum fac lucrurile. Nu cred ca este un defect sa vrei un lucru facut ca la carte. Fiecare are propria personalitate si isi doreste ce e mai bine pentru el, asa ca, de ce sa nu fiu cum imi doresc?

 2. Si mie mi se spune ca sunt cam pretentioasa, insa nu mi se pare a fi un defect. Imi place ca tot ceea ce fac sa fie facut bine, se intampla sa dau si rateuri si atunci ma straduiesc mai mult…

 3. Eu sunt mai indulgenta, nu putem fi toti la fel, fiecare avem limitele noastre. Termenul de pretentios, poate fi usor denaturat, de aceea parerea mea este ca depinde totusi de context. Eu fiind o gurmanda nu as putea sa fiu niciodata pretentioasa la mancare, de aexemplu, pe cand altul, poate fi considerat mofturos. Mofturos = pretentios?? Pai cred ca nu. Pretentios inseamna ca iti impui anumite standarde. Asa vad eu lucrurile, asta, fiindca m-ai instigat, altfel, nu analizam problema 😀

 4. Mie mi se pare ca pretentiile sunt cele care ne fac sa evoluam. Kill me, daca nu e asa! Adica sa iau totul asa cum vine ar fi mai simplu, nu zic ca nu, n-as mai suferi si poate n-as mai avea atacuri de panica, dar nu e in firea mea sa ma multumesc cu orice.

 5. Vaaaai! M-am regăsit în fiecare cuvințel din postarea aceasta! Și eu sunt la fel! Nu îmi spune că și tu ești capricorn ca mine 😀 😀 😀 Până acum am observat că zodiile cu cornițe sunt ca noi :)))

 6. Prezentat asa, din prisma ta, atunci si eu sunt o pretentioasa. Desi, in viziunea mea, cuvantul acesta si-a cam schimbat interesul.

  Activez in domeniul imobiliar, iar pentru mine o persoana pretentioasa este atunci cand isi doreste luna si soarele, cu foarte putini bani. 😀

  Dar cum ai prezentat tu, da, cu totii suntem pretentiosi.

 7. A fi pretentios poate fi defect sau calitate, depinde cum privesti, depinde de situatie.
  Intr-un caz in care un om se considera pretentios, dar de fapt se leaga de orice chichita, nefiindu-i pe plac nimic, aceasta se poate traduce prin “carcotas”.
  Privind partea pozitiva, a fi pretentios determina lucruri cat mai aproape de desavarsire, cat mai reusite.
  P.S.: Eu sunt foarte pretentioasa, atat cu MINE, cat si cu/fata de altii.

 8. Intr-adevar, cei care acuza pe altii ca sunt pretentiosi o fac pt ca ei insisi sunt incorecti, necinstiti si lenesi. Noi nu suntem pretentioase, ci corecte, iar in Romanica noastra a fi corect este o raritate si ii deranjeaza pe ceilalti, colcaitorii care prefera sa minta si sa insele, sa primeasca (ras)plata pentru ceva ce nu fac.

Leave A Reply

Read previous post:
alege electrocasnice
Alege electrocasnice prin comparație

Cum poți alege electrocasnice? Alege electrocasnice pentru o viață. Eu pe principiul acesta am mers. Nu este ușor să alegi...

Close