Trucuri pentru a călca haine mai eficient

Călcarea hainelor între necesitate și plăcere

Ne place sau nu, trebuie să călcăm haine. Unii o fac cu plăcere, alții o fac de nevoie. Îi compătimesc pe cei care au muncă de birou și ținută obligatorie. Știu cât de greu se calcă cămășile. Însă mai știu că nu poți să ieși din casă cu haine șifonate. Îmi place să am hainele călcate în dressing. După ce se usucă, le calc și le pun pe umeraș. Pentru mine e mai comod să calc o dată mai multe haine. Alții preferă să calce haina când au nevoie. Și mai sunt cei care calcă după fiecare tură de spălat.

Călcarea hainelor înseamnă și dezinfectare.

Mămicile calcă hainele bebelușilor. Gospodinele calcă așternuturile de pat și prosoapele. Mamele noastre obișnuiau să calce lenjeria de corp. Puteau face asta pentru că totul era din bumbac. Și să nu uităm un detaliu important: mamele noastre nu dispuneau de tehnologie. Călcarea hainelor era un tur de forță. Fierul de călcat era greu, se încălzea greu. Le lua o veșnicie să calce toate hainele. Mă bucur că există tehnologie. Mă bucur că cineva a inventat fierul de călcat cu aburi. Ne face viața mai ușoară.

a călca haine mai eficient

Trucuri pentru a călca haine mai eficient

Nevoie te învață tot în viață. Există activități care nu sunt pe placul nostru. Dar trebuie să le facem. Așa este și cu călcatul hainelor. Și pentru a face mai ușoară această activitate, recurgem la trucuri.

Nu sunt fan călcat haine, dar îmi place ca hainele să fie impecabile. Deși aș prefera să gătesc în loc să calc. Însă nu întotdeauna se poate. Sunt mândră de bărbații care calcă impecabil o cămașă. Eu încă învăț!

Iată ce trucuri aplic pentru a călca haine mai eficient:

  • alege cu grijă ajutorul la călcat

Acum putem alege un fier de călcat cu multiple funcții. Ales bine, el ne va ajuta să facem treaba mai rapid și mai eficient. Ani la rând m-am bucurat de fierul de călcat cu aburi. Un adevărat ajutor! Însă stația de călcat cu aburi este o adevărată bijuterie! Pentru mine, călcatul este acum o joacă de copii. Aburul este mult mai fierbinte și poți călca chiar și haine foarte șifonate.

  • alege cu grijă masa de călcat

Chiar dacă unora li se pare nefolositoare, eu nu aș putea călca fără masă de călcat. Mama călca pe o masă acoperită cu pături. Ah, ce greu puteai călca. Apoi ne-am luat o masă de călcat și parcă era mult mai bine. Masa trebuie să fie reglabilă pe înălțime. Să aibă un suport pentru fierul de călcat. Să fie mai lată pentru a putea călca haine mai eficient. Mi se pare mai comod să calc pe masă de călcat mai lată.

  • întinde hainele imediat după spălare

E bine să fim pe fază când se termină programul la mașina de spălat haine. Ideal ar fi să le întindem cât mai rapid. Recomand să le uscați pe umerașe bluzele, tricourile, cămășile. Evitați să le înghesuiți pe uscător. După ce s-au uscat, fie le călcați, fie așezați-le frumos pe un suport până la călcare.

a călca haine mai eficient

  • așează hainele pe umeraș după uscare

Dacă aveți mașină de uscat haine, ideal ar fi să le scoateți repede din mașină. După terminarea programului, cât sunt calde, le puneți pe umerasș. Dacă le lăsați să stea în uscător mai mult timp, ele se vor șifona excesiv. Va fi tare greu să le călcați. Vara, eu prefer să usuc pe umeraș cămășile și tricourile care se prea șifonează. Astfel la călcat nu mă voi chinui prea tare.

  • spală cu mâna hainele care se șifonează

Dacă ai haine care în mașina de spălat se prea șifonează, le poți spăla cu mâna. Astfel eviți ca ele să se șifoneze prea tare prin stoarcere în mașină. Se calcă mult mai ușor hainele care nu au fost stoarse în mașina de spălat.

  • folosește balsam la spălarea rufelor

Am observat că hainele care au fost spălate cu balsam, se calcă mai ușor. Balsamul le înmoaie puțin și fierul de călcat alunecă mai ușor. Fibra materialului cedează mai ușor la căldura aburului.

A călca sau a nu călca hainele?

Deși nu eram fan călcat haine, de când cu ajutorul meu de nădejde, calc cu drag. Ascult muzică, vorbesc la telefon și calc. Timpul trece mai ușor și nu mi se pare o corvoadă. După ce calc hainele, le pun pe umeraș și le las să se ”așeze”. Abia apoi le pun în dressing, la locul lor.

Încerc pe cât posibil să nu le înghesui în dulap. Astfel evit șifonarea lor. La mine în dressing, veți găsi aproape toate hainele pe umeraș. Așa le am la nevoie gata călcate!

Vouă vă place să călcați haine? La ce trucuri recurgeți pentru a călca haine mai eficient și mai rapid?

Foto

21 thoughts on “Trucuri pentru a călca haine mai eficient”

  1. Călcatul rufelor este o activitate destul de puțin plăcută, să nu fiu prea dură, prin urmare,trucurile date de tine sunt binevenite. Cam la fel procedez și eu iar stația de călcat este o minune.

    Reply
  2. nu se compara un tricou sau o camasa uscate pe umeras si asezate frumos cu unele aruncate la voia intamplarii pe culme, asa botite cum le-ai scos din masina de spalat. se calca mult mai usor daca le usuci frumos.

    Reply
  3. urasc sa calc hainele, dar din pacate, iarna e o activitate uzuala la noi, pentru ca folosesc uscatorul. vara e altceva, le atarn pe franghie imediat si se intind instantaneu. dar iarna e o corvoada!

    Reply
  4. Cand eram si eu gospodina aia desavarsita, aveam dumineca seara rezevata calcatului. Acum, nu ma puneti sa raspund la intrebarea: ” cand am pus ultima oara mana pe un fier de calcat” 😀 . Sa ne intelegem, sot nu am, fi-meu a zburat de mult si oricum isi calca singur camasi, tricouri, etc fiindca mama/prietena, nu le calca bine. Iar cate un oaresce prin casa….. mai calca mama. E clar, sigur as avea nevoie de o statie de calcat cu aburi, sa-mi recapat apetitul. 😀

    Reply
  5. Din fericire pentu mine mama ma ajuta mult la astfel de operatiune,dar uneori mai calc si eu. Pentru a nu ma plictisii ma uit la ceva tutoriale pe youtube si timpul trece mai usor.Sfaturile tale sunt bine-venite!

    Reply
  6. Tocmai ma apuc de călcat. Nu pot sa spun că îmi place sa calc, dar trebuie, mai ales ca am 2 copii iar cea mica are 1 an. Trebuie sa calc. De cele mai multe ori calc după ce se usuca hainele sau daca nu am timp le impaturesc si le calc atunci cand pot. Nu am masa de calcat dar urmeaza sa cumpar. Ma doare spatele cand calc pe masa din bucatarie si camasile sunt cel mai greu de calcat.

    Reply
  7. Deci urasc sa calc. Imi aleg de obicei haine care sa nu necesite calcare sau sa pot dezinfecta usor superficial lucrurile. Este lucrul pe care il urasc. Oricat de mult mi-as usura munca cu intinsul, cu spalatul cu tot 🙂
    Problema este ca trebuie si nu ma scuteste nimeni de aceasta activitate

    Reply
  8. Sincer, urasc sa calc. Incerc pe cat posibil sa evit activitatea asta, dar uneori e musai. Intr-adevar, conteaza mult si fierul de calcat.

    Reply
  9. La mine hainele se șifoneză foarte repede, nici nu am pe unde să le întind, așa că apelez la o călcare aproape zilnică pentru cele trebuincioase. Utile sfaturile! Și eu scot repede rufele din mașina de spălat. Pentru călcare am un fier cu aburi, dar mi-ar trebui unul nou, mai bun. 😘

    Reply
  10. Mie nu-mi place sa calc rufe. Calc de nevoie. Acum am mai scapat, copiii s-au facut mari, isi calca singuri, Totusi, cand erau mici , le calcam zilnic orice lucrusor.

    Reply
  11. Urasc sa calc si sa spal vasele. Eu incerc sa intind camasile, tricourile si bluzele pe umerase si in felul asta se usuca destul de frumos si nu se botesc atat de rau. Pantalonii cu dunga sunt SF pentru mine :))) motiv pentru care prefer blugii.

    Reply
  12. Ador sa calc hainele, nu ies din casa cu hainele necalcate.
    Sunt intru-totul de acord cu tot ce ai scris in acest articol.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.