Troy – aventuri, dramă, istoric, dragoste, 2004

Troy – aventuri, dramă, istoric, dragoste, 2004Deşi nu mi-a plăcut istoria şi nu am fost prea pasionată să reţin multe date, îmi plac mult filmele istorice.

Cred că sunt printre puţinii care încă nu au văzut filmul Troia! Ei bine, acum mă pot lăuda şi eu că l-am văzut şi mi-a plăcut!

Legenda Troiei, frumuseţea Elenei, războaie din orgoliu…

O adaptare după marea epopee a lui Homer, filmul urmăreşte asaltul asupra Troiei de către forţele unite greceşti şi cronicile care dovedesc soarta bărbaţilor implicaţi în aceste războaie.

Acţiunea filmului se desfăşoară în anul 1250 î.Hr., în timpului Epocii de Bronz. Două naţiuni în curs de dezvoltare intră în conflict, după ce Paris, prinţul troian, o convinge pe Elena, regina Spartei, soţia lui Menelau, să-şi părăsească soţul şi să plece cu el în Troia. După ce Menelau descoperă că soţia sa a plecat cu troienii, îl roagă pe fratele său, Agamemnom, să-l ajute să o aducă înapoi. Agamemnom acceptă, nu din dorinţa de a-l ajuta pe fratele său să-şi recupereze soţia, ci pentru că vede o bună oportunitate pentru putere. Ei pleacă spre Troia cu 1.000 de nave ce deţin 50.000 de greci. Cu ajutorul lui Ahile, grecii reuşesc să lupte cu troienii care sunt de neînvins.

În acest film nu ne sunt înfăţişaţi zeii în mod constant şi portretizaţi ca fiind mai puternici şi mai importanţi decât umilii oameni. De fapt, acest film ignoră complet aşa-zişii zei şi pune accentul pe războinici. Putem observa că bătrânii care credeau în zei, erau consideraţi proşti, naivi. O scenă reprezentativă este cea în care Hector îi pune tatălui său întrebarea: de ce Apollo nu l-a doborât pe Ahile atunci când acesta i-a profanat statuia şi templul? Acesta este momentul când Hector începe să se îndoiască de puterea zeilor.

Nu sunt o mare fană Brad Pitt, dar în acest film reprezentarea lui m-a surprins. El este adevăratul star din acest film. Achilles este cel mai interesant şi atractiv personaj. Achilles recunoaşte că el nu este fiul unui zeiţe, ştie că nu este nemuritor. Filmul practic ne arată cum dintr-un zvon se naşte o adevărată legendă. Legenda lui Achilles nu va fi uitată niciodată.

Filmul nu încearcă să impresioneze prin puteri supranaturale şi fapte imposibile ale războinicilor, ci prin lupte reale. Chiar şi moartea lui Achilles este mult mai realistă decât în legendă. În mit, Paris îl ucide cu o săgeată pe Achilles, dar nu pentru că este un arcaş iscusit, ci pentru că Apollo îi ghidează mâinile.

Un detaliu nu mi-a plăcut în acest film: Paris devine erou peste noapte. Paris a fost un laş în mitul original şi nu am văzut niciun motiv pentru care regizorul să-l transforme peste noapte într-un erou.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.