Surâsul gheișei de Ursula Richter recomandare lectură

Surâsul gheișei – Secrete ale artei japoneze de a trăi

Surâsul gheișei este cartea care ne dezvăluie gheișele. Puțini cunoaștem adevărata lor istorie. Puțini am citit despre viața lor. Surâsul unei gheișe este o carte documentar. Ea ne prezintă viața mai multor gheișe. Ne ajută să înțelegem ce au fost ele, care este rolul lor în tradiția japoneză.

Cartea poate fi găsită la editura Libris, în categoria beletristică. Tot aici veți găsi multe titluri interesante.

surâsul gheișei

Surâsul gheișei prezintă istoria gheișelor

În prima fază, am crezut că este vorba despre o continuare la Memoriile unei gheișei. Așa mi-ar fi plăcut. Dar în schimb, am găsit o carte cu multe detalii interesante despre viața gheișelor. Citisem cu puțin timp în urmă despre viața curtezanelor. Cartea a picat la fix să lămurească secretul gheișelor.

Aflăm că gheișele nu sunt prostituate. Din păcate, unele fete sunt vândute de familia lor. Sărăcia îi împinge să faca asta. Ele sunt vândute unor case de ceai sau unor case de gheișe. Avantajul lor este că au acces la cultură, muzică. Pentru o perioadă de timp ele se pot căsători cu bărbați. Uneori ea devine soție secundară. Alteori se pronunță un divorț rapid.

Deși par vesele, finuțe, elegante, nu au voie să iubească. Dragostea și fericirea nu sunt pentru gheișe. Datoria lor e să înveselească și să bine dispună bărbații/clienții. Nu există sinucidere din dragoste. Există doar sinucidere din respect pentru familie sau țară. Așa cum soțiile de samurai trebuiau să se sinucidă dacă soții lor mureau în lupte.

surâsul gheișei

Viața de gheișă – o viață plină de tristețe

Puține dintre ele ajung să aibă o viață bună. În anii 1800, căsătoria dintre o gheișă și un european era privită cu ochi răi. Niciun bărbat japonez nu se mai atingea de o gheișă care a fost cu un barbar străin. Însă de multe ori, ele erau oferite de conducători, oficialilor sau invitațiilor europeni.

De bunătatea lor, au profitat mulți bărbați. Au avut prea multe de îndurat aceste femei în miniatură, îmbrăcate și machiate impecabil. Puține au avut o soartă bună. Despre toate puteți citi în cartea Surâsul gheișei!

Ce părere aveți despre gheișe? Ați citit ceva cărți despre acest subiect?

21 de comentarii la „Surâsul gheișei de Ursula Richter recomandare lectură”

  1. Nu cunosc foarte multe despre gheișe. Sună interesant de aprofundat, dar nu am acum starea necesară pentru astfel de povești de viață. Poate mai încolo. Oricum, e foarte interesantă cultura asiatică.

    Răspunde
  2. Si eu am citit-o si cumva m-a marcat. Partea cu adevarat trista este ca povestile acestea sunt inspirate din realitate, lucrurile acestea chiar au existat si cu siguranta inca se mai practica. Merita citita cartea, iti schimba cumva viziunea asupra existentei 🙂

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.