Să ne bronzăm rațional

Să ne bronzăm raționalPersoanele care, în dorința de a se bronza subit, rămân ore întregi imobile pe plajă, sub un soare violent, fără nicio măsură de protecție, resimt imediat consecințele.

Pielea se bronzează datorită unui pigment denumit melanină, care se prezintă sub formă de granule, aflate în interiorul celulelor din straturile mai adânci ale epidermei, acest pigment fiind produs de unele celule specializate, denumite melanoblaști. Razele solare intensifică formarea melaninei, dar rapiditatea formării acestuia diferă de la om la om. La o expunere la soare de aceeași durată, unele persoane se bronzează mai mult, altele mai puțin, iar altele nu se pigmentează deloc. La acestea din urmă pielea este lipsită de pigment, iar expunerea prelungită la soare poate duce la arsuri grave.

Expunerea la soare în mod rațional are efect favorabil asupra pielii care prezintă coșuri și puncte negre, făcând-o netedă și catifelată.

Pentru ca să obținem o bronzare uniformă și să nu dăunăm organismului, este de dorit să se respecte câteva principii:

  • Este necesară o perioadă de acomodare, făcând plajă în primele zile, în mod progresiv atât ca durată a expunerii, cât și ca întindere a suprafeței expuse;
  • Sunt de preferate băile de soare în mișcare și nu într-o stare de imoblitate care, în afară de alte neajunsuri, face ca anumite părți mai sensibile, ca nasul și umerii, să sufere arsuri. Împotriva căldurii vom practica exerciții moderate care accelerează evaporarea transpirației, destinată să coboare temperatura. Se va evita statul la plajă în orele cele mai călduroase.
  • Persoanele blonde, roșcate, bărbații, copiii sunt mai sensibili la razele ultraviolete decât persoanele brunete, deci există o sensibilitate care variază de la om la om, de unde rezultă că persoanele mai sensibile trebuie să stea la plajă cu prudență.
  • Capul va fi protejat prin pălării cu boruri mari, iar ochii prin ochelari de soare.
  • Se va evita statul la plajă în timpul digestiei, deoarece riscăm să ne provocăm dureri de cap, iar digestia este îngreunată.
  • Dacă pielea s-a înroșit, acoperiți-o imediat, pentru a evita arsurile.
  • Dacă sunteți nervoși, anemici sau indispuși, consultați medicul înainte de vă expune la soare.
  • Persoanele care prezintă un început de cuperoză, cele care au o pilozitate evidentă a feței, cei care au varice, vor sta la plajă doar cu avizul medicului.

Nu trebuie să uităm nici riscurile care există în cazul în care ne expunem la soare în barcă, pe diguri, pe zăpadă sau pe nisipul alb datorită razelor reflectate. Un pericol mare îl constituie faptul de a adormi în astfel de condiții. Dacă ați depășit o anumită vârstă, tenul închis nu mai este în avantajul figurii, cu atât mai mult cu cât la reîntoarcerea acasă veți constata că pudra nu aderă, că nasul lucește obsedant, că este greu să potriviți toaletele la această nouă tentă. De aceea, feriți, pe cât posibil, obrazul de prea mult soare, purtați pălării cu boruri mari, și, în general, urmăriți ca obrazul să se bronzeze doar cât este necesar pentru a se asorta cu decolteul. Procedând în acest fel, veți evita și un mare număr de inconveniente care decurg din expunerile exagerate la soare.

În primele zile în special este bine ca pielea să fie protejată cu produse antisolare care să permită o filtrare a razelor ultraviolete, ajutându-ne să ne bronzăm fără să ne alegem cu arsuri.

Arsurile – o expunere îndelungată la soare, atâta timp cât pigmentarea este încă insuficientă, provoacă arsuri mai mult sau mai puțin profunde. Arsurile pot fi de gradul I, simple înroșiri, dezagreabile, dar nepericuloase, sau de gradul II, care pot fi însoțite adesea de temperatură, eczeme, urticarie, urmate de apariția bășicilor care se pot infecta, de o cojire a pielii și de pigmentații locale inestetice. În cazul în care arsura s-a produs, rezultate bune dau compresele cu infuzie de mușețel căci ele conțin azulene – substanțe descongestionante și antiinflamatoare.

Eu ador soarele, marea și plaja, îmi place să fiu brozată, dar de câțiva ani, am devenit mult mai precaută. Soarele este mult prea nociv pentru pielea noastră. Anul acesta am descoperit gama de produse de plajă de la Farmec și sunt foarte mulțumită. Pentru că sunt o norocoasă și am tenul mai închis la culoare, folosesc doar Emulsia cremă SPF 10, îmi place foarte mult cum miroase, în general cremele de plaje au un miros prea greu, îmi place sistemul de închidere/deschidere și că se aplică tip spray, nu există riscul să iasă prea multă cremă din tub. Și ca să fie set complet am luat și Lapte reparator după plajă, e bine mereu să-l ai în casă.

Să ne bronzăm rațional    Să ne bronzăm rațional

Am participat și la Promoţia Aur, Argint şi Un Bronz Perfect , și am câștigat o medalie de argint! Așa că Gerovital Sun – Farmec mă și protejează și m-a și premiat!

Îți mulțumesc Farmec că ai grijă de pielea mea!

1 thought on “Să ne bronzăm rațional”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.