Rețetă prăjitură cu caise – dieta Montignac

prajitura cu caise

Prăjiturile cu fructe proaspete – un deliciu!

Îmi place vara pentru că fiecare lună ne aduce fructe parfumate și aromate la care le-am dus dorul toată iarna. Prăjiturile de vară pe care le fac în timpul verii, majoritatea sunt cu fructe – căpșuni, cireșe, caise, mere, pere, afine, zmeura. În ultimul an, după ce am reușit să ajung la greutatea dorită, principala preocupare a fost să am mare grijă la alimentație.

Sunt atentă la calitatea ingredientelor pentru că am înțeles că de ele depinde aroma prăjiturii.  Zilele trecute am văzut pe net o poză cu această rețetă  și primul meu gând a fost ”cum pot să transform această rețetă într-una conformă?” Nimic mai simplu, am înlocuit zahărul cu îndulcitor și făina albă cu făină integrală. Iată cum am procedat!

Ingredientele de care avem nevoie sunt:

  • 150 grame făină integrală sau premix de patiserie
  • 170 grame pulbere de ștevie de la Greensugar sau orice alt îndulcitor
  • 160 grame unt moale la temperatura camerei
  • 4 ouă
  • 8 linguri cacao – mi s-ar părut cam mult, data viitoare o să pun doar 4 linguri
  • bobițe de ciocolată neagră sau ciocolată neagră tăiată mărunt (nu vă recomand ciocolata menaj)
  • 250 ml iaurt 1,8% grăsime
  • o linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 8 caise tăiate pe jumătate

Mod de preparare:

  1. spălăm bine caisele și le tăiem în jumătate. Ungem cu unt o tavă nu prea mare, presărăm îndulcitor (eu am pus și un plic de zahăr vanilat) și pune jumătățile de caise cu scobitura în jos.

caise in tava

2. Mixăm bine untul cu pulberea de ștevie și adăugăm pe rând cele 4 gălbenușuri și mixăm în continuare.

colaj aluat 1

3. Adăugăm la compoziția de unt, făina amestecată cu cacaua și bicarbonatul de sodiu, iaurtul și câteva bobițe de ciocolată neagră.

colaj aluat 2

4. Batem albușurile spumă cu un praf de sare și adăugăm la compoziția de mai sus. Punem aluatul în tavă peste caise și dăm tava la cuptor pentru 40 minute la 180ºC.

aluat tava

5. Scoatem tava de la cuptor și când s-a răcorit puțin, o dăm la frigider. Am încercat să răstorn, dar nu mi s-a dezlipit și nu am mai forțat. Am avut doar grijă când am tăiat prăjitura ca să nimeresc exact pauzele dintre caise.

prajitura coapta

Este un desert rapid, gustos și sănătos, nu mai spun cât e de aspectuos. Se poate servi rece alături de o limonadă sau de o cafea cu lapte! Poftă bună!

5 thoughts on “Rețetă prăjitură cu caise – dieta Montignac”

  1. Daca ai fi folosit fructoza sau chiar zahar brut in loc de stevie ai fi putut intoarce prajitura fara probleme. Tava trebuie unsa cu unt inainte de a pune zaharul si caisele sau prunele sau orice alt fruct se pun cu carnea ( scobitura ) in sus si poti pune putina scortisoara in ele .Nu stiu ce spune reteta ta de la Montignac dar eu iti impartasesc din experienta mea de 40 ani de gatit.

    Reply
    • M-am gandit si eu ca e de la pulberea de stevie. Am renuntat la fructoza pentru ca nu e sanatoasa. Am uns tava cu unt si am pus fructele cu scobitura in jos ca sa arate bine cand o intorc. In final, am intors bucata cu bucata, a fost gustoasa si sanatoasa, si savurata rapid! Va multumesc pentru sfaturi si va apreciez!

      Reply
      • Buna . De ce spui ca fructoza nu este sanatoasa ? Te referi la fructoza din fructe si miere sau la HFCS ( cea obtinuta din siropul de porumb ) ? O zi frumoasa si racoroasa.

        Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.