Raceala si emotiile

RacealaIn ultima vreme la noi in tara multi profesionisti si-au focalizat atentia asupra influentei trupului asupra mintii. Stim astfel, ca ceea ce mancam si stilul alimentar in general ne influenteaza starea de spirit, ca daca facem sport secretam endorfine si suntem mai veseli si multe altele. Interesant ar fi sa ne indreptam atentia si in sens invers si sa vedem care este influenta mintii asupra trupului.

Potrivit unui studiu recent din domeniul psihosomaticii, emotiile positive pot mari rezistenta la raceala comuna. Cercetarea lui Sheldon Cohen si a colegilor sai de la Universitatea Mellon Carnegie, sugereaza ca stilurile emotionale ale unui individ ii influenteaza sanatatea.

Cercetatorii au intervievat telefonic un numar de 334 voluntari sanatosi timp de 7 seri, de-a lungul a 3 saptamani pentru a le evalua starea emotionala. Participantii au descris modul in care s-au simtit de-a lungul zilei referindu-se la trei tipuri de emotii din zona pozitiva (vigoare, stare generala de bine si calm) si la trei tipuri de emotii din zona negativa (depresie, anxietate, ostilitate). Acestor emotii li s-au dat note pe o scara de la 0 la 4.

Dupa aceasta evaluare initiala, cercetatorii le-au administrat nazal participantilor cate o doza de rinovirus, germenele care cauzeaza raceala. Dupa aceasta, participantii au fost observati timp de 5 zile pentru a vedea daca s-au imbolnavit si in cel fel se manifestau simptomele racelii. Conform lui Cohen, “oamenii care au obtinut scoruri mici la stilurile emotionale pozitive aveau o probabilitate de trei ori mai mare de a se imbolnavi decat cei care au obtinut scoruri mari la stilurile emotionale pozitive.”

Avand in vedere faptul ca un adult raceste in medie intre 2 si 5 dati pe an, iar copiii racesc intre 7 si 10 ori pe an, prin dezvoltarea profilelor psihologice de risc si prin a lua in considerare modurile prin care se pot stimula emotiile pozitive se poate reduce riscul aparitiei racelilor, spune Cohen.

Cohen adauga ca cercetarile viitoare ar trebui sa se focuseze pe rolul biologic pe care emotiile il joaca in sanatate.

Cercetatorii au descoperit de asemenea, ca atunci cand experimentam emotii pozitive suntem mai dispusi sa ii ajutam pe cei din jur, sa fim mai flexibili in gandire si sa gasim solutii la problemele noastre.

1 thought on “Raceala si emotiile”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.