Principiile alimentaţiei corecte – Principiul 3

Fruits_Wallpapers3. Principiul consumului corect de fructe

Fructele sunt alcătuite din celuloza, fiind considerate în acelaşi timp glucide, deoarece conţin “zahăr” sub forma fructozei; aceasta din urma se transformă în glicogen (energie disponibilă rapid). Din fericire, cantitatea de zahăr din fructe nu este mare şi, în plus, este eliberată într-o mică măsură datorită fibrelor pe care le conţin acestea.

Important de reţinut şi respectat este regula de a nu combina fructele cu nimic altceva, nici cu lipide, nici cu proteine.

Obiceiul de a mânca fructe la sfârşitul mesei este nesănătos; când sunt combinate cu alte alimente, fructele perturbă digestia şi îşi pierd astfel majoritatea vitaminelor.

Combinate cu alte alimente, fructele vor rămâne prizoniere în stomac, unde vor fermenta, producând chiar şi alcool, deci toată digestia va fi perturbată.

  • Fructele se mănânca doar pe stomacul gol; puteţi să le mâncaţi dimineaţa sau seara la 2-3 ore după cină.
  • Celor care suferă de insomnie le recomand să nu consume portocale la culcare, vitamina C având un efect de stimulare.
  • Se recomandă consumarea fructului împreună cu coaja lui, în care se află cea mai mare cantitate de celuloză, care ajută tranzitul intestinal. Coaja fructelor limitează puterea lor glicemică.

LĂMÂIA este, paradoxal, alcalinizantă şi antiacidă gastric, neprovocând arsuri stomacale. Mai mult, cunosc cazuri de vindecări ale ulcerelor gastrice după consumul acesteia. Gustul acid nu trebuie să ne aducă neapărat cu gândul la aciditatea lămâii. Acesta este dat de acizii organici, care nu rămân ca atare în celule. Uimitor este faptul că lămâia este inclusă printre cele mai bazice alimente. În exteriorul organismului nostru, ea se comportă sub influenţa unei reacţii acide, pe când în interiorul corpului nostru ea generează alcalinitate, deoarece în timpul digestiei acidul citric conţinut de lămâie este oxidat, rămânând sărurile care păstrează alcalinitatea sângelui. Deci la o analiză profundă, lămâia înseamnă energie, deci viaţa. 

Zeama de lămâie picurată în urechi are efect calmant în otite. Sucul de lămâie diluat cu apă distilată în proporţie de 1:1 şi picurat în ochi vindecă blefaritele.

Hemoragiile nazale se opresc dacă introducem în nări tampoane îmbibate cu suc de lămâie.  

Durerile de cap dispar dacă se pune o compresă cu felii de lămâie pe frunte.

Oamenii nu ştiu când şi cum se mănâncă fructele, iar corpul ţipă disperat după ele.

Fructul este cea mai binefăcătoare mâncare, dătătoare de viaţă şi energie, din câte există. Fructele sunt cel mai important aliment pe care îl putem consuma. Strămoşii noştri au mâncat numai fructe milioane de ani. Mâncărurile lasă urme pe dinţii noştri. Din studierea dinţilor fosilizaţi, rezultă că primii oameni nu mâncau nici carne, nici seminţe, nici tulpini, nici rădăcini sau frunze, ci fructe. Ei erau fructivori şi, fără excepţie, timp de milioane de ani au mâncat numai fructe. Deoarece fructul este alimentul la care omul este adaptat biologic pentru a putea să îl mânânce, este mai important să ne punem problema :

Câte fructe am mâncat astăzi ? decât : Câte proteine am mâncat astăzi ?

Se cumosc numeroase cazuri de otrăvire cu proteine. Supraconsumul lor este legat de cancerul ficatului, al vezicii urinare, mamar, stomacal şi de leucemie – care reprezintă 1/3 din toate formele de cancer uman cunoscute.

Otrăvurile din proteine nu se găsesc în fructe şi pentru că scopul nostru este acela de a ne curăţa organismul de toxine, calea cea mai eficientă este de a consuma cât mai multe fructe.

Fructele constituie mâncarea cu conţinutul cel mai mare de apă : 80-90%. În plus, ele sunt pline de vitamine, minerale, carbohidraţi, aminoacizi, acizi graşi. Prin natura lui, fructul dă corpului posibilitatea să se cureţe de toxine, dacă este corect consumat.

Studiile arată că “ceea ce mănânci la o masă afectează ceea ce vei mânca la masa următoare”. La două grupuri studiate, dintre care unuia i s-au dat fructe, iar celuilalt alimente dulci pe bază de zahăr, s-a constatat că: grupul care mâncase fructe a dorit să mănânce în medie cu 479 calorii mai puţin decât grupul care mâncase zahăr.

Fructele cer mai puţină energie pentru a fi digerate decât orice alt aliment. În practică, nicio energie nu este cheltuită la digestia lor; mai mult, fructele dau energie corpului.

Tot ceea ce intră în stomacul omului trebuie să fie descompus, transformat în glucoză, fructoză, glicerină, aminoacizi şi acizi graşi. Aceştia sunt nutrienţii din alimente folosiţi de organism.

Creierul funcţionează numai cu glucoză. Fructul înseamnă mai ales glucoză în organismul tău. Digestia, absorbţia şi asimilarea lui necesită o infimă energie din cea cheltuită pentru descompunerea altor alimente. Alte mâncăruri (corect combinate) se digeră în timp de ½ – 4 ore, cu o mare cheltuială de energie. Fructele nu sunt digerate în stomac, ci sunt doar predigerate. Ele trec prin stomac timp de 20-30 minute (bananele, curmalele şi fructele uscate la soare stau cam o oră). Energia economisită prin “nedigerarea” fructelor este enormă şi folosită imediat de organism pentru curăţarea ţesuturilor de toxine. Condiţia este ca fructele să fie corect consumate.

Deoarece stau în stomac atât de puţin timp, înseamnă că ele nu trebuie mâncate cu/după ceva, ci pe stomacul gol, dimineaţa. Imediat cum fructul vine în contact cu mâncarea din stomac şi cu sucurile digestive, întreaga masă de alimente începe să se “strice”. Orice proteină din stomac va putrezi, orice carbohidrat va fermenta. Totul devine acid. S-ar putea să nu vă fie rau, dar aceasta nu înseamnă ca nu aţi încălcat o regulă de bază în alimentaţie, ci arată enorma adaptabilitate a corpului nostru.

Exemplu : Pepenele nu trebuie mâncat niciodată după masă, deoarece produce fermentaţie. Dacă îl mâncaţi pe stomacul gol, iar după 20 de minute mâncaţi altceva, veţi vedea ce efecte pozitive va avea.

Fructele clasificate botanic drept “acide” (portocale, ananas sş grapefruit), ca – de altfel – toate fructele odată ajunse în stomac devin alcaline (dacă se consumă pe stomacul gol). Ele neutralizează, ca şi vegetalele crude, acizii care se formează în corp. Un corp toxic acid se poate recunoaşte după : balonare, greutate excesivă, păr încărunţit, chelire, izbucnire nervoasă, cercuri negre sub ochi, riduri premature pe faţă, ulcerări. Consumul corect de fructe duce la o incredibilă întinerire, longevitate, sănătate şi energie. În afara faptului că ele aduc în corp apă de curăţare, se ştie că fructele nu lasă reziduuri în sistem, nu cheltuie energie pentru digestie, importanţa lor enormă constând în conţinutul valoros de “combustibil”. Fără combustibil organismul nu poate funcţiona. Valoarea de combustibil reprezintă ceea ce trebuie căutat în orice mâncare.

Fructele sunt singura mâncare cu compoziţia perfectă de nutrienţi. Trebuie însă făcute două remarci importante referitoare la consumul fructelor :

  1. Fructele sau sucul lor se pot consuma numai proaspete. Fructele fierte sau coapte nu mai furnizează nici substanţe nutritive, nici apa necesară curăţării, ele sunt acide şi forţează corpul să le anuleze aciditatea cu cheltuială de energie. Gătitul distruge valoarea potenţială a fructelor. Trebuie să ne amintim mereu să mestecăm bine fructele, să le îmbibăm bine cu salivă, şi să nu le înfulecăm cu lăcomie.
  2. Cât timp trebuie să treacă de la consumarea altor alimente până la mâncarea fructelor ? Atât timp cât stomacul este gol, puteţi consuma când şi câte fructe doriţi, lăsând să se scurgă 20-30 de minute înainte de a mânca alte feluri de mâncare. După ce aţi mâncat orice altceva în afară de fructe, trebuie să aveţi în vedere timpul de digestie, astfel :

Alimentul – Timpul de digestie

  • Salata sau vegetale crude – 2 ore
  • Mâncăruri corect combinate fără carne – 3 ore
  • Mâncăruri corect combinate cu carne – 4 ore
  • Orice mâncare incorect combinată – 8 ore

Dacă ne întreabă cineva : Care credeţi că este cea mai periculoasă masă din zi ? Veţi putea răspunde precis : Înainte de culcare ! Dar a doua masă ca pericol ? Vă răspund eu : Micul dejun copios ! De ce ? Amintiţi-vă : Energia este baza vieţii. Când vă sculaţi dimineaţa sunteţi odihnit şi în cea mai bună formă energetică pe care v-o pot furniza sistemul şi somnul.

Pe ce veţi cheltui (risipi) această energie? Pe un mic dejun copios ? Digerarea (mare consumatoare de energie) acestui “mic dejun” vă va uza energia şi nu vă va aduce un surplus energetic. Mai ales “micile dejunuri tradiţionale” : ouă, brânză, şuncă, pâine, roşii, ceai, lapte, dulceaţă, conserve, prost combinate, consumă o mare cantitate de energie. Energia nu poate fi furnizată decât după ce mâncărea este absorbită de intestine. Dacă vom înlocui acest amalgam de alimente cu fructe, energia ne va ajunge în corp instantaneu – în loc să aşteptăm ore, iar starea de somnolenţă ce urmează micului dejun bogat tradiţional dispare.

Deci, ca regulă : Mâncaţi la micul dejun numai fructe; mâncaţi fructe dimineaţa, ori de câte ori vă este foame. Mâncatul fructelor pe stomacul gol accelerează pierderea greutăţii inutile.

Caloriile de înaltă calitate care se găsesc în fructe nu vor crea probleme de greutate corpului dumneavoastră. Raţiunea pentru care vă recomand consumul fructelor dimineaţa este legată de cele trei cicluri ale organismului nostru :

I. Eliminarea (între orele 4 – 12). Mâncând fructe şi căpătând energie se favorizează eliminarea toxinelor. Consumarea altor alimente frânează eliminarea.

II. Consumul alimentelor (între orele 12 – 20). Mâncaţi, dar atenţie : digestia consumă energie. Începeţi cu salate şi, pe măsură ce vă apropiaţi de ora 20, puteţi consuma proteine, dar corect combinate.

III. Asimilarea (între orele 20 – 4). Acum corpul dumneavoastră îşi extrage substanţele nutritive şi le utilizează. Dacă aţi combinat corect mâncărurile, în 3 – 4 ore ele ajung în intestin, unde începe absorbţia lor de către corp.

2 thoughts on “Principiile alimentaţiei corecte – Principiul 3”

  1. eu nu mai inteleg un lucru: spuneati ca “energia se gaseşte în carbohidraţi”, si cum am mai citit si in alte locuri, energia de peste zi de aici vine;
    acum daca la micul dejun sugerati sa mancam numai fructe (la fel din alte surse am inteles ca e bine sa bei apa dimineatza..atunci cum combini apa cu fructele..?), la pranz salata (“(între orele 12 – 20).Începeţi cu salate şi, pe măsură ce vă apropiaţi de ora 20, puteţi consuma proteine, dar corect combinate.”), cand mai consumam carbohidrati (cereale, fasole, linte, orez..)?; si oua, lapte ar trebui sa le eliminam din alimentatie?

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.