Plimbare de weekend – Stâna de Vale, județul Bihor !

peisaj

Nu aș refuza niciodată o  plimbare în natură, de cele mai multe ori în weekend, dacă e soare și e cald, ne urcăm în mașină și plecăm la drum. Nici nu mai contează unde, important e să ne relaxăm, să vizităm locuri frumoase și să ne reîncărcăm bateriile. În acest weekend, am ales să vizităm renumita stațiune Stâna de Vale. Știam că pe vremea răposatului aici era o adevărată bază de tratament, acum nu a mai rămas nimic, doar o amintire.

Noi am ales traseul Cluj – Huedin – Ciucea – Bucea – iar apoi înainte de Piatra Craiului, am făcut stânga spre Remeți. Drumul este relativ bun, iar după 20 de km, am ajuns la Barajul Leșu, am oprit să facem câteva poze și apoi am continuat drumul spre Stâna de Vale.

baraj 1

baraj 2

Din păcate, de aici se termină drumul bun, iar următorii 28 de km i-am parcurs pe drum forestier, gropi, jumătate de asfalt, drum de piatră. Viteza maximă a fost 20 km, suficient zic eu pentru a avea timp să admiri peisajul de vis. E liniște,  foarte puține mașini, iar pentru că drumul este inaccesibil, nu sunt nici defrișări, nici deșeuri abandonate prin pădure.

drum stricat

drum

padure

Pe partea stângă curge liniștit un râu, iar pe dreapta, din când în când, ne încântă privirea câte o cascadă. Atenție la drum, când începe să pară bun, e mai rău.

Am ajuns și în stațiunea Stâna de Vale, aici posibilitățile de cazare sunt reduse, mai funcționează doar un hotel (comunist) care are și restaurant, dar noi nu am riscat să mâncăm acolo. Totul părea atât de învechit și de trist.

Am urcat puțin mai sus și acolo ne aștepta cascada improvizată de Izvorul Minunilor. Am pozat, ne-am tras sufletul și am citit legenda, apoi dezamăgiți de paragina de acolo am pornit spre casă. Mi-e ciudă că din tot ce a realizat Ceaușescu, noi nu am fost în stare să menținem în stare funcțională nimic, și din păcate, am și  distrus tot ce a construit el.

cascada

izvor

Am decis să nu ne întoarcem pe același drum, așa că am coborât spre Beiuș, aproximativ 60 de km, iar de acolo până în Oradea încă 60 km, am respectat cu strictețe indicațiile rutiere.

indicatii

Drumul a fost foarte frumos, priveliște de vis, având în vedere că ne aflam în Parcul Natural Apuseni, la o altitudine de 1100 m. Temperatura destul de scăzută, doar 16°. Frumusețea peisajului a fost întregită de o superbă herghelie de cai. I-am admirat în tăcere și nu aș mai fi plecat de acolo.

beius

cai

Concluzii de final – aveți nevoie de o mașină bună pentru a ajunge la Stâna de Vale, destul de înaltă, haine groase – aici mereu e mai rece, noi am prins aici doar 16°, nu plecați la drum fără alimente și apă/suc, nu veți găsi niciun magazin după ce treceți de baraj, noi suntem mereu cu lada frigorifică în mașină.

Vă recomand să vizitați Stâna de Vale, peisajul e superb, eu sper că poate cu timpul vor reabilita și drumul!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.