Pestera Scarisoara – monument al naturii

pesteraCe este o pestera? Orice gol natural aflat in scoarta Pamantului suficient de mare pentru a permite accesul omului, cu o lungime mai mare de 5 metri.. Pesterile se formeaza ca urmare a actiunii diferitelor procese in mai multe tipuri de roca.

Pestera Scarisoara este situata in Muntii Apuseni, pe teritoriul comunei Garda de Sus si este cea mai mare pestera cu gheata din Romania, situata la altitudinea de 1165m si dateaza de peste 3 000 ani. Pestera are o lungime de 720 m si adancime de 105 m.

Stiai ca blocul de gheata are un volum de 75 000 ml si o grosime de 15 m ?

Pentru prima data, pestera a fost mentionata de catre Adolt Schmididi in 1863, geograf austriac care a facut primele observatii si prima harta a pesterii. Pestera a fost declarata monument al naturii si rezervatie speologica.

Intrarea in pestera se face printr-un aven cu diametrul de 60 m, care reprezinta poarta pesterii. Pestera este impartita in mai multe sectoare ce au diferite denumiri, Sala Mare cu trecere in Biserica unde se gasesc peste 100 de formatiuni stalagmitice de gheata fiind totodata principala atractie turistica a pesterii. In stanga acestei sali, se ajunge in Rezervatia Mare sau in Rezervatia Mica. La adancimea maxima a pesterii de 105 m, se afla Galeria Maxim Pop. Celelalte doua sectiuni ale pesterii Catedrala si Palatul Sanzianei sunt lipsite de gheata.

Legenda spune ca exista un Solomant care fura fete : Povestile din batrani spun ca in pestera de la Scarisoara traia, in vremuri vechi, un balaur pe care localnicii il numeau Solomat. Acesta fura cate o fata frumoasa, fie in Noaptea de Anul Nou, fie in noaptea dinaintea Targului de Fete la Gaina si le ascundea intr-un palat de gheata pe care niciunul dintre localnici n-a avut ocazia sa-l vada.

Insa o alta legenda spune ca, in spatele formatiunii calcaroase numite “La Brazi “, exista doua bazine tot timpul pline cu apa. Cine se aseaza in genunchi, isi descopera capul si bea direct cu buzele si-si pune o dorinta, isi va vedea visul cu ochii. Conditia este sa-si respecte “ritualul “ si, timp de cel putin un an sa nu divulge nimanui dorinta pusa.

Stiai ca Pestera Mammoth din SUA, a carei galerii insumeaza peste 580 km, este cunoscuta ca fiind cea mai lunga pestera din lume ? Cea mai lunga pestera din Romania este Pestera Vantului, avand o dezvoltare de peste 47 km. Printre cele mai cunoscute pesteri din Romania se mai numara si Pestera Ursilor, Pestera Ghetarul de la Scarisoara, Pestera Muierii, Pestera Meziad, Pestera Piatra Altarului, Pestera Polovragi, Pestera Cioclovina Uscata, Pestera Cuciulat, Pestera Topolnita si Pestera Dâmbovicioara .

E bine de stiut ca vizitarea pesterii se face doar cu ghid, intrarile grupurilor de 20-50 de persoane se face la ore fixe: 9.00, 10.20, 11.40, 13.00, 14.20, 15.40, 17.00.

Plimbare placuta!

4 thoughts on “Pestera Scarisoara – monument al naturii”

  1. Am fost la Scarisoara anul trecut in decembrie. Este superb. Adrenalina creste cand trebuie sa cobori pe scarile inghetate si inzapezite…dar atunci cand ajungi in pestera realizezi ca efortul a meritat pe deplin.

    Reply
  2. Toamna 2009.Tipic romanesc.Ghidul nu pleaca daca nu s-a strans numarul convenabil[lui] de turisti.Cand incepe coborarea se formeaza un”carnat” fragmentat de turisti care coboara vs.cei care inca mai urca ,gafaind.Scari subrede,unele chiar periculoase.”Porcus turisticus romanensis”cu urmele specifice[gunoaie]de o parte si de alta a scarii.Ghid inexistent.In pestera,chiuituri,fumatori,”smecheri”.Semnele trecerii lui “porcus turisticus romanensis”peste tot.Nici urma de ghid[desi am platit].Pricepe fiecare ce vrea…Sus,pe platou,”shopping”autoht on:tzuici dubioase in pet-uri hiperfolosite,sunci si slanini de porc hiperoxidate de atatea expuneri,dulceturi in borcane de ex-mustar.”Naturale”.Apa la fantana “din fonduri europene”,ioc.La cabana”info”Pliante cu oriceva

    Reply
  3. in 2007 cand am fost eu, drumul pana acolo era dificil, am mers cu o masina de teren de tip vechi, nu mai tin minte numele,inchiriata de acolo, era ceva gen aro decapotabil ca sa zic asa. drumul abrupt cu masina mi s-a parut o adevarata aventura. apoi coborarea si urcarea scarlilor iarasi a fost dificila.dar s-a meritat efortul, am putut vedea ceva mirific. de altfel Apusenii mi s-au parut un taram de basm. Am fost cazati in localitatea Albac.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.