Originea bradului de Craciun

christmas_treePietele si trotuarele s-au umplut zilele acestea de comercianti de brazi. Ti-ai pus vreodata intrebarea care este originea impodobirii acestuia? Se zice ca bradul este simbol al tineretii si prosperitatii.

Obiceiul provine de la egipteni, care isi ornau casele cu frunze de palmier in ziua solstitiului de iarna. Obiceiul a fost preluat de romani, care au folosit, in locul palmierului, brazii.Dar povestea incepe cu adevarat prin secolul al VII-lea, cand un calugar din Devonshire a venit in Germania pentru a raspandi cuvantul Domnului. Legenda spune ca s-a folosit de forma triunghiulara a bradului pentru a simboliza sfanta treime. In Europa secolului al XII-lea, cu ocazia Craciunului, bradul era atarnat de tavan cu varful in jos!

Impodobirea bradului se facea cu ocazia Anului Nou, cand casele se impodobeau cu crengute de brad si vasc. In alte tari, Craciunul se sarbatorea in paduri de brazi, acolo se alegea un brad frumos si se impodobea cu lumanari, jucarii si bomboane.

Beteala s-a folosit in Germania, care nu era argintie, ci era chiar din argint, dar pentru ca se oxida a trebuit sa se foloseasca alte aliaje din plumb si cositor, dar au fost prea grele. Decoratiile erau de o mare varietate, fiind manufacturate “in casa”.

globuri Tinerele doamne petreceau ore decupand fulgi de zapada si stelute, impaturind pliculete pentru cadouri si cosulete de hartie pentru dulciuri. Ansamblul era completat cu margele si beteala din argint produse in Germania, impreuna cu ingerii ce urmau sa stea in varful bradului. Lumanarile erau adesea asezate in inele de lemn.

In unele sate, in Romania, se mai pastreaza obiceiul impodobitului bradului la nunti, botezuri si la inmormantari. La nunti deoarece semnifica prosperitate si tinerete, la botez se daruieste un bradut care va fi ca si fratele copilului, iar el va trebui ingrijit, iar la inmormantarile persoanelor necasatorite reprezinta partenerul negasit, neavut.

impodobire bradImpodobirea bradului de Craciun reprezinta idea de uniune a familiei, parintii si copii impodobesc deopotriva bradul, in timp ce in casa miroase a cozonac si aroma de sarbatoare, asteptandu-l pe Mos Craciun, cu darurile lui nenumarate.

Craciun Fericit sa ai alaturi de cei dragi tie!

3 thoughts on “Originea bradului de Craciun”

  1. da eadevaratdar acum no sa schimbi uh traditiile. si eu de craciun sarbatoresc nasterea mantuitorului .dar ca bucuria a creat niste traditi. numai uh n esti de acord

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.