Opt lăbuţe în casă? E prea mult?

Opt lăbuţe în casă? E prea mult?Până ieri, el era stăpânul necontestat al casei. De astăzi, împarte teritoriul cu un nou venit. Logic, nu îi convine. Tu eşti cea care a adus un al doilea animal acasă, tu trebuie să-i împaci!

Prima regulă: motanul „titular” va accepta mult mai uşor o pisicuţă, iar adultul va fi mai tolerant cu un puiuţ. Două animale de acelaşi sex, în floarea vârstei, vor pactiza cu greu, în ciuda tuturor eforturilor tale.

A doua regulă: dacă aduci un pisoi să-i ţină companie câinelui vostru, ia în calcul diferenţa de talie dintre cei doi. Un câine mare poate răni o pisică dintr-o singură lovitură de labă. Pe de altă parte, nici mâţa nu este total neajutorată. Tu răspunzi de securitatea ambilor.

Prima întâlnire – pe teren neutru

Nici nu te gândi să-l laşi pe noul venit în dormitor, în sufragerie sau la bucătărie. Instinctul de proprietate al „titularului” ar fi ultragiat la modul nepermis şi nu va avea nicio reţinere să-şi apere drepturile! Ce înseamnă „teren neutru”? Garajul sau orice altă dependinţă a casei. După ce i-ai pus faţă în faţă, urmăreşte reacţiile „veteranului” casei.

Se arată tolerant? Atunci închide-l pe noul lui tovarăş într-un coşuleţ cu capac. „Titularul” se va învârti curios în jurul coşului, studiind mirosul „ de străin”. Abia când este evident că şi-a încheiat ancheta, îi poţi da drumul celui mic prin casă.

Dimpotrivă, primul contact se lasă cu scântei?

Consemnează-i pe beligeranţi în camere separate, pentru câteva zile, repetând, la anumite intervale, experienţa coşuleţului închis. Se vor amuşina prin peretele despărţitor şi vor păstra toată ziua, în nări, mirosul celuilalt. După câteva zile, gata: îi pui faţă în faţă, chiar dacă nu va fi dragoste la prima vedere.

Cum se au câinele şi pisica

Dacă este vorba despre un căţel şi un pisoi, iată ce tactică trebuie să aplici:

  • întâlnirea pe teren neutru, după cum am mai spus;
  • câinele rămâne pe podea;
  • pisica o aşezi pe o mobilă înaltă: ştiindu-se la adăpost, îşi va studia rivalul în linişte şi va calcula singură când e cel mai bine să coboare;
  • acum cere-i câinelui să şadă în coadă şi să nu se mişte, în timp ce tu alinţi pisica. El trebuie să accepte aceste manifestări de tandreţe, fără proteste;
  • taie vârful unghiilor pisicii – este oricând mare amatoare să le înfigă în trufa câinelui. Şi adio armonie pe termen scurt!

Prima dispută

Nu este greu să îţi imaginezi ce e în sufletele lor: unul este supărat că îşi pierde statutul de „copil unic”, iar celălalt nu se gândeşte decât cum să tragă spuza pe turta lui. De aici, şanse serioase de ciondăneală. Dacă trebuie să intervii, nu încerca cu mâinile goale, rişti să te alegi cu zgârieturi şi/sau muşcături serioase. Mai bine îi uzi cu apă rece, efectul este garantat!

Prima masă în doi

A venit momentul să îi hrăneşti în aceeaşi cameră. Dar în farfurioare diferite, plasate la distanţă strategică. Şi vasele pentru apă şi lapte vor fi puse tot la distanţă până când dispare orice urmă de inamiciţie. După o masă copioasă, se ştie – trebuie să-şi facă „somnul de frumuseţe”. Ai grijă ca noul venit să poată dormi liniştit zi şi noapte: cu cât este mai nervos, cu atât mai lungă va fi perioada de adaptare. Şi somnul are o regulă de bază: fiecare cu perna lui!

Opt lăbuţe în casă? E prea mult?Cu puţin noroc, afacerea va fi reglată în câteva zile. În cel mai rău caz, în câteva săptămâni. Depinde cât îi trebuie „intrusului” să găsească locul cel mai potrivit pentru el în casă şi cât îi ia „titularului” să priceapă că nu pierde nimic din prerogativele lui, tot tu răspunzi de împărţirea egală a mângâierilor, începând cu primul venit, ca să nu se supere… Şi, într-o bună zi, vei avea frumoasa surpriză să-i vezi dormind încolăciţi unul lângă altul.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.