Obezitatea – duşmanul frumuseţii I

Obezitatea – duşmanul frumuseţii I Obezitatea provine totdeauna din cauza supraalimentării. Este drept că se mai adaugă şi alte cauze, cum ar fi un consum redus de energie sau o disfuncţie glandulară. Adevărul este însă că cine se îngraşă mănâncă mai mult decât îi trebuie; şi nu cu mult mai mult.

Multe mame, de exemplu, sunt tentate să dea o alimentaţie prea consistentă copiilor lor. În loc de mese la ore fixe, le dau o serie de suplimente, în general concentrate şi cu mare valoare calorică, cum sunt dulciurile. Mai ales la fetiţe, acest aport energetic nu se consumă în totalitate prin mişcare, depunându-se sub formă de grăsime.

Pentru o bună dezvoltare şi funcţionare a organismului este nevoie de toate principiile alimentare, inclusiv săruri minerale, vitamine şi apă.

Dar un aport crescut unilateral de alimente energetice cum sunt glucidele şi grăsimile, concomitent cu un consum energetic redus, duce la deunerea de ţesut gras sub piele, apoi în jurul organelor intraabdominale. În cele din urmă, se împănează şi musculatura, a cărei valoare scade.

Năzuinţa firească a fiecărei femei este să fie cât mai atrăgătoare; în consecinţă, trebuie luate măsuri cât mai din timp să nu ne transformăm într-un bulgăre de grăsime, deoarece cu cât am depăşit mai mult greutatea normală, cu atât mai greu este să ne întoarcem din drum.

Nu trebuie depăşită cu mult greutatea normală şi pentru motivul că grăsimea depusă întinde mult ţesuturile şi, la o slăbire precipitată, pielea devine flaşcă, ridată, fără elasticitate, rezultatul fiind şi mai defavorabil din punct de vedere estetic.

Iată de ce este bine să prevenim depunerea de ţesut gras. Prevenirea se poate face, în primul rând, printr-o alimentaţie raţională, care să aducă organismului elementele de care are nevoie, fără a-l supraîncărca. Cel mai cuminte este să ne controlăm greutatea cu regularitate, iar atunci când am depăşit greutatea normală, să scădem raţia calorică alimentară sub necesarul zilnic, consumând restul din rezervele noastre proprii. Concomitent, trebuie să accelerăm arderile în organism printr-o activitate fizică susţinută, pentru a nu fi obligate să ne impunem un post prea sever.

Majoritatea femeilor preferă prima cale, adică reduc din alimentaţie tot ce ar putea să le îngraşe, supunându-se unor adevărate torturi. Unele femei afirmă, cu mândrie, că au reuşit să slăbească într-o lună 10-15 kilograme, nemâncând practic mai nimic, în afară de ceai cu lămâie. Dar în afara faptului că este contraindicată o slăbire bruscă, deoarece se face în detrimentul aspectului fizic, acest lucru este şi dăunător sănătăţii. Nu mai vorbim de acelea care înghit diferite pastile sau substanţe, provocându-şi astfel grave tulburări în secretarea sucului gastric şi suferind apoi o viaţă întreagă.

Este suficient să echilibrăm cantitatea de alimente în funcţie de consumul de energie, reducând alimentele de mare valoare calorică, adică renunţând la dulciuri, paste făinoase şi grăsimi. În schimb, să ne axăm alimentaţia pe multe legume şi fructe, care ne satură şi ne asigură aportul de vitamine şi săruri minerale, carne fiartă sau la grătar, brânzeturi nesărate şi nefermentate şi câte un ou moale. Este de dorit că folosim cât mai puţină sare, deoarece reţine lichidele în organism. Pâinea o vom consuma în cantitate minimă, prăjită. Vom renunţa la sosuri, ciorbe. În general, femeile sunt tentate să guste din alimentele pe care le gătesc şi, tot gustând de ici şi de colo câte ceva, ajung să se supraalimenteze. Vom renunţa deci la aceste mici tentanţii, cu un pic de voinţă.

În completare, cât mai multă mişcare. În orice anotimp vom face gimnastică şi plimbări lungi. Vara ne deplasăm la ştrand şi înotăm cât mai mult. Excursiile sunt recomandate, cu amendamentul de a nu consuma în timpul lor o cantitate mare de alimente conservate care conţin multă sare şi care compromit regimul alimentar ţinut până atunci. Iarna este bine să facem patinaj şi schi. Vom adăuga o serie de exerciţii care au rolul de a împiedica depunerea de ţesut gras pe partea inferioară a corpului în special. Dacă am depăşit perioade de prevenire, vom trece la tratament, care este în orice caz mai dificil, şi care cere sacrificii mai mari. În primul rând, este totalmente contraindicată o slăbire bruscă, deoarece ea afectează sănătatea. Putem slăbi lunar 2-3 kilograme, fără ca organismul să se resimtă. Se dă astfel posibilitatea ţesuturilor extinse să revină încet, fără a forma cute sau riduri, atât de greu de remediat.

2 thoughts on “Obezitatea – duşmanul frumuseţii I”

  1. Eu sunt cea mai fericita pentru ca am reusit sa renunt per total la prajeli, am scapat astfel de o caruta de probleme si am si reusit sa slabesc. Acum sunt la un regim de mentinere ( tot nu consum prajeli si acidulate ) si recunosc ca mi-e mai greu sa ma mentin decat sa slabesc, desi suna aiurea! 🙂

    Reply
  2. După ce slăbeşti, menţinerea e partea cea mai grea până când organismul se stabilizează şi durează o perioadă destul de lungă de timp. Deşi nu e uşor, eu încerc să am o alimentaţie echilibrată şi cât mai sănătoasă. Dar recunosc, uneori mai cedez ispitelor. 😉

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.