Legătura dintre psihic şi fizic

chakraFiecare îşi doreşte un corp perfect. Dar forma lui este guvernată nu numai de genetică, ci şi de ceea ce simţim în plan afectiv, emoţional.

Vreţi să ştiţi cum şi de ce? Vi s-a întâmplat poate să simţiţi cum, peste noapte, vă balonaţideşi nu mâncaţi mult, ţineţi regim sau faceţi exerciţii fizice. Există şi o explicaţie. Michele Roques O’Neill, medic britanic specializat în gimnastica de întreţinere, ne asigură că această problemă este destul de comună. „Femeile au tendinţa de a înmagazina tensiunea emoţională în zona stomacului. Această tendinţă afectează fluxul energetic din această zonă şi poate provoca unele probleme, cum ar fi balonare sau indigestie. Singura metodă de a remedia această problemă este de a învăţa să eliminaţi din viaţa voastră stresul, grijile, emoţiile negative.”

Uşor de zis, greu de făcut. Viaţa a devenit mai stresantă şi mai obositoare pentru toată lumea. Iar pe majoritatea dintre noi, grijile ne copleşesc. De aceea – ne sfătuieşte Michele – e foarte important să găsim timp pentru relaxare. Deconectarea – chiar şi pentru câteva ore – de la ritmul şi problemele cotidiene sunt cruciale atât pentru spiritul, cât şi pentru trupul nostru. În opinia specialiştilor, corpul nostru este, în cele din urmă, reflecţia a ceea ce ni se întâmplă în plan afectiv şi spiritual.

Emoţiile neexprimate sunt „blocate” în corp, manifestându-se prin tensiune musculară. Nu o sesizăm sau nu o luăm în seamă la început, dar, cu timpul, obiceiul de a ne suprima emoţiile negative (furie, frustrare, anxietate) şi pe cele pozitive (plăcere, bucurie, dragoste) va afecta fluxul energetic în tot corpul. Rezultatul: unii muşchi vor deveni atât de tensionaţi, încât nu numai că vor provoca dureri, dar vor modifica şi aspectul corpului.

Michele a învăţat să şi citească semnalele pe care le transmite corpul. Masajul este cel mai bun indicator al musculaturii tensionate – umerii, de exemplu, sunt asociaţi cu responsabilitatea. O anumită înţepeneală în această zonă poate indica faptul că sunteţi suprasolicitat de muncă. Tensiunea din zona şalelor ar putea sugera că persoana respectivă este îngrijorată de situaţia financiară. Cine nu e la noi? Tensiunea în zona pieptului indică deseori o tristeţe apăsătoare.

Numai după localizarea sursei acestor tensiuni, puteţi începe „deblocarea” corpului. Exerciţiile fizice nu sunt suficiente. Cauzele sunt, de cele mai multe ori, psihice. Deci, primul lucru care trebuie tratat îl reărezintă problemele afective. „Oamenii se agaţă prea mult de experienţele şi durerile din trecut – atât de mult, încât să se amestece cu evenimentele şi bucuriile prezentului”, afirmă Michele. „Primul meu sfat este să renunţaţi la trecut, dacă vreţi să vă bucuraţi de prezent! Gândiţi pozitiv! Cel mai important lucru este ca, dintr-o experienţă, să extragi esenţa, adică să înveţi ceva din ea. Apoi să mergi mai departe. Şi mai departe.”

2 thoughts on “Legătura dintre psihic şi fizic”

  1. sunt de acord ca ne agatam de experientele din trecut..si din pacate experientele noi le trecem prin aceleasi filtre…. foarte interesant articolul!

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.