Jurnal de sarcină de Ligia Pop
Sfaturi pentru o naștere fără frică și pentru un bebe sănătos
Sarcina este o perioadă frumoasă din viața unei femei. O încearcă multe emoții. Visează la momentul întâlnirii cu bebelușul. Însă până atunci, mama se documentează. Deși internetul furnizează multe informații, cărțile rămân sursa sigură de documentare. Jurnal de sarcină de Ligia Pop a fost cartea pe care mi-am dorit-o în bibliotecă. Părinți sau viitori părinți, toți trebuie să ne informăm din timp. Târgul Cărții pune la dispoziție multe cărți pentru viitori părinți!
Jurnal de sarcină – carte, jurnal, mărturie
Capitolul 1 – Pregătirea pentru sarcină
Autoarea vorbește frumos despre relația de cuplu. E important ca familia să fie sudată, să fi avut timp să se cunoască. Uneori copilul are rolul de a suda o relație, alteori însă o poate destrăma. Un bebeluș are nevoie de atenție și îngrijire. Mama este suprasolicitată. Dacă soții știu să comunice, ei își pot împărți treaba. Pregătirea pentru a face un copil implică:
- analize,
- alimentație sănătoasă și sport,
- detoxifierea corpului,
- limpezirea minții,
- oxigenarea creierului,
- eliminarea kilogramelor în plus.
Capitolul 2 – Trusoul bebelușului
- Hăinuțele pentru bebeluș se recomandă să fie din materiale naturale, cât mai puțin colorate. Îndepărtați din timp etichetele, spălați și călcați hainele. Optați pentru haine cu capse sau fermoar.
- Scutece de unică folosință sau refolosibile? Majoritatea mamelor din jurul meu folosesc de unică folosință. În carte, veți afla câteva păreri ale autoarei pentru cele refolosibile și câteva sfaturi.
Capitolul 3 – Povestea noastră
În acest capitol aflăm despre povestea de dragoste dintre autoare și soț, vestea că e însărcinată și parcursul sarcinii. Fiecare viitoare mamă trebuie să fie liniștită, odihnită și să gândească pozitiv.
Capitolul 4 – Pregătirea mea pentru sarcină
Pe tot parcursul sarcinii este important să fim optimiste. Să discutăm cu bebelușul, să-l iubim încă din pântece. Autoarea recomandă să ne informăm astfel eliminăm din frică. Selectați informați primită și rețineți doar ce vi se potrivește. În acest capitol, aflăm detalii despre naștere,prin ce a trecut autoarea în acele momente, ce sentimente te încearcă când naști și când îți vezi bebelușul pentru prima dată.
Capitolul 5 – Lucruri bune de știut în sarcină
- Mișcarea nu strică, chiar este recomandată, de la exerciții simple și plimbări până la exerciții mai complexe.
- Cosmeticele folosite să fie 100% naturale și/sau handmade. Pentru vergeturi, dar și pentru ten, Ligia recomandă uleiuri și unturi vegetale presate la rece.
- Masaj – doar cel de relaxare, o dată pe săptămână face minuni pentru gravidă.
- Machiajul – se recomandă folosirea produselor bio sau minerale. Aplicate corect și folosind un brand bun, ele rezistă o zi întreagă.
- Îngriirea părului – o vopsea naturală alături de sampon solid nu dăunează părului.
- Îngrijirea dinților – pe perioada sarcinii, trebuie să acordăm o atenție sporită danturii. O îngrijire mai atentă, controale dentare mai dese.
- Îmbrăcămintea – să fie din materiale naturale și lejere pe corp. Înainte de purtare spălați hainele și evitați să folosiți balsam, are prea multe chimicale.
- Soluții de curățat casa și detergenți – soluțiile chimice emană gaze toxice chiar și când stau. Autoarea folosește produse naturale vegetale eficiente.
Capitolul 6 – Ce am evitat noi pe parcursul sarcinii
Analizele și ecografiile în exces – află citind cartea de ce. Au spus DA remediilor naturiste și călătoriilor lungi.
Capitolul 7 – Soluții pentru simptomele normale în sarcină
Poftele din timpul sarcinii sunt alarme care ne indică deficiențele din corp. Poți afla remedii pentru starea de greață, pentru arsuri stomacale, alergii, constipație.
Capitolul 8 – Apa pentru viitoarea mămică
Apa este importantă în sarcină și se cere a fi de calitate. Fiți atente la apa îmbuteliată, la cea de izvor sau optați pentru filtre de apă.
Capitolul 9 – Alimentația în sarcină
Se recomandă o alimentație sănătoasă! Chiar dacă e costisitor, Ligia recomandă investiția în alimentația sănătoasă decât în ecografii. În acest capitol, primiți multe rețete și sfaturi pentru un meniu variat.
Capitolul 10 – Surse vegetale de nutrienți complecși
Avem o alternativă de surse naturale pentru a evita drajeurile. De exemplu, pentru surse de calciu consumați semințe de chia, migdale, curmale, piersici. Primiți recomandări și pentru surse de magneziu, fier, iod, zinc, siliciu, seleniu, vitamine, proteine, acizi grași.
Capitolul 11 – Ce vitamine minerale și superalimente am luat în timpul sarcinii și ulterior
Spirulina e pe primul loc, apoi capsule cu ulei de cânepă și semințe. Vitamina B și probiotice vegane. De ce e necesar, puteți afla citind cartea.
Capitolul 12 – Pregătirea voastră pentru naștere
E alegerea fiecărei mame dacă dorește să nască acasă în apă sau pe uscat, nașterea Lotus sau nașterea blândă într-o maternitate sau cezariană. Vă recomand să citiți cartea pentru a afla și cum puteți gestiona frica dinaintea nașterii.
Jurnal de sarcină – lectură obligatorie pentru o viitoare mamă relaxată
Este o carte pentru care autoarea s-a documentat foarte bine. Informațiile primite sunt bine organizate. Tot ce aflăm citind această carte, folosește atât viitoarelor mămici, dar și persoanelor care vor să aibă o viață sănătoasă! O consider ideală pentru cadou unei viitoare mămici!
Eu am avut decat doua carti pe aceasta tema, de fapt cumulau si cateva sfaturi pentru primele luni de viata ale bebelusului, dar le-am facut cadou acum vreo zece ani unei prietene si nu mai stiu cum le chema. Oricum pe atunci nu prea gaseai astfel de carti.
Foarte util articolul tau pentru viitoarele mamici 🙂
Mi se pare utila aceasta carte, mai ales pentru o proaspata mamica in devenire 🙂
Eu cand am fost insarcinata m-am documentat mai mult de pe internet si am discutat foarte mult cu prietene mamici si cu medicul meu.
Am avut dupa nastere si Cartea Bebelusului, pe care am primit-o in dar de la o prietena draga si care mi-a fost de super ajutor, mai ales cand imi faceam probleme in legatura cu greutatea bebelusului. 🙂
Cand eram insarcinata cu primul copil, citeam astfel de carti ca pe….ceva sfant!
La al doilea deja eram mai relaxata, desi sarcinile nu au semanat intre ele deloc!
O astfel de carte este utila pentru viitoarele mamici.
Am avut si eu o carte despre sarcina si bebele in primul an de sarcina…nu mai stiu cum se numeste, nu o mai am, am dat-o cumnatei mele cand a ramas insarcinata. Mi-a fost de ajutor, am invatat multe lucruri utile.
Ei, ce sa mai zic, sunt si eu o mica experta :)) Deja la a 3-a sarcina stiu pe derost absolut toti pasii 😀 Dar e foarte util acest articol pentru viitoarele mamici.
La mine nu se pune problema, dar am cumparat sorei mele un ghid pt o viitoare mamica de Dr Spock, Injrijirea si suguarului si a copilului.
Raman la parerea mea, aceea ca a da nastere unui copil a devenit o adevarata provocare. mi se pare super complicat si parca ma sperie citind atatea, incepand din momentul cand ai hotarat sa aduci pe lume un copil si pana inca multi ani dupa ce il nasti. M-as simti tot timpul in alerta, in garda. Daca m-as fi confruntat cu atatea probleme care au aparut astazi, cred ca as fi ramas fara urmas. O fii bine … o fii rau… nu stiu.
O carte de avut in biblioteca pentru o femeie care se hotaraste sa devina mama!
Foarte interesant articolul tau, sunt sigura ca va fi de folos celor ce se gandesc daca merita sau nu cumparata cartea.
Eu de la Ligia ma inspir constant, chiar daca nu mancam vegan sau raw, asa cum sunt retetele ei. Cartea sunt sigura ca e la fel de valoroasa.
Mult m-am informat si eu pe perioada cand am fost insarcinata.Noroc cu internetul asta, pentru ca sincer la carti nu am apelat doar uneori la reviste
Multumim pentru articol, mereu e bine sa ne informam, nu se stie niciodata cand o sa ne trebuiasca asemenea informatii.
Daca citeam acest articol acum un an as fi stiut ce am de facut si ce imi trebuie, dar e foarte utila cartea pentru o viitoare mamica.
Daca imi pinca in mana aceasta carte inainte de sarcina, era mana cereasca. M-am aventurat in a avea un copil fara sa stiu foarte multe. Nu-mi pare rau si am aflat multe lucruri pe parcurs.
Foarte utila pentru o mamica in devenire
Nu sunt adepta ,,practicilor,, din carti, mai mult ma ghidez dupa instinct, dar din cate imi dau seama este totusi utila o astfel de carte pentru o mamica la primul copil.
E pe lista cartilor pe care le voi cumpara in viitorul apropiat. 🙂