Istoria cafelei

cafeaO cafea este bine-venita dimineata la micul dejun, la pranz, in pauza, seara cu un desert delicios. Dar ce stii despre cafea ? Istoria cafelei dateaza din cele mai vechi timpuri. Prima insemnare este din secolul al IX – lea, se vorbea despre o bautura misterioasa si amara, dar cu puteri miraculoase, considerata aliment, si nu bautura. Primele plante de cafea au fost aduse de pe coastele Marii Rosii din Africa.

Cum obtineau cafeaua triburile africane ? Boabele crude erau macinate si amestecate cu grasime animala, obtinand o pasta pe care o modelau sub forma de bile. Acestea erau consumate de catre razboinici pentru a avea mai multa energie. Pentru etiopienii, cafeau reprezenta un medicament. Ei lasau boabele de cafea sa fermenteze in apa obtinand un vin. Secolul al XI ne aduce cafeaua calda din Peninsula Arabiei.
Proprietatile stimulative ale cafelei au fost suficiente pentru aparitia unor legende legate de preoti si medici.
Prima legenda spune despre un pastor de capre yemenit, care a observat ca animalele sale sunt agitate dupa ce mananca niste fructe. Acesta a cules boabele si le-a dus la staretul manastirii. Acesta a fiert boabele de cafea si a observat ca bautura alunga oboseala si somnolenta.
A doua legenda spune despre un musulam alungat in desert sortit pieririi. Acesta aude o voce care ii spune sa manance fructele unui arbore din apropiere. A incercat sa inmoaie boabele in apa si a baut lichidul. El s-a intors la ai sai raspandind reteta acestei bauturi.
Cafeaua vine din zona Etiopiei numita Kaffa, si de aici, s-a raspandit in Arabia si Egipt, iar comerciantii si-au dat seama de valoare acesteia si au inceput exportul in Europa.
Cum a ajuns cafeaua in India ? Chiar daca toate transporturile erau strict supravegheate, totusi pelerinii musulmani au reusit sa ascunda si sa ia cu ei plante de cafea. In Venetia, cafeaua a fost adusa de negustorii arabi.
Denumirea cafelei nu vine de la numele insulei Kaffa, ci din cuvantul “quahwek” care inseamna “stimulant”.
Pregatirea cafelei implica 4 etape importante:

  • Macinarea cafelei – gustul aromat al cafelei este dat de timpul in care apa si cafeaua sunt in contact. Cafeaua care se va pregati in cafetiera ca va fi mai macinata mai mare, iar pentru cafeaua preparata in expresor, cafeaua trebuie sa fie foarte fin macinata.
  • Dozarea cafelei – trebuie atent facuta si dupa retete speciale. Proportia dintre cafea si apa este foarte importanta! Se recomanda sa combini mai multe tipuri de cafea pentru a obtine o aroma deosebita
  • Apa – stiai ca o ceasca de cafea contine 98% apa? Apa folosita la cafea trebuie sa fie curata. Pentru a obtine o cafea aromata si delicioasa, apa trebuie incalzita pana la 96 grade.
  • Prospetimea cafelei – cafeaua trebuie tinuta intr-un recipient opac, inchis ermetic si la temperatura camerei. Nu tine cafeaua in frigider, si incearca ca o pastrezi boabe si sa o macini doar inainte de folosire.

Mie imi place cafeaua cu mult lapte, cea mai buna cafea am baut-o in Turcia!
Tie care cafea iti place ? Unde ai baut cea mai aromata cafea?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.