Călirea organismului – Efectele apei II

Călirea organismului – Efectele apei IIFemeile cu pielea sensibilă şi uscată este bine ca, după duş, să aplice un strat subţire de cremă, prin care să se înlocuiască grăsimea naturală care s-a pierdut în timpul procedurii.

Baia poate fi locală sau generală. Temperatura apei poate fi rece (sub 20 de grade), răcoroasă (22-33 de grade), călduţă (34-35 de grade), caldă (36-40 de grade) şi fierbinte (peste 40 de grade). Durata variază în funcţie de efectele urmărite.

Durata unei băi reci va fi de maximum 35 de minute. Efectul său este foarte violent, fapt pentru care este bine să se facă mişcări energice şi fricţiuni pe tot corpul. Se face sub forma unei scurte imersii în apă, urmată de o fricţiune, altfel senzaţia de frig va fi foarte intensă. Băile reci se recomandă persoanelor grase, deoarece, mărind mult metabolismul, ajută la topirea stratului adipos.

O baie rece este mult mai suportabilă într-un bazin, deoarece avem posibilitatea mişcării. Cu cât temperatura aerului dinafară este mai ridicată, cu atât se suportă mai bine temperatura scăzută a apei. Cazul în care ne obişnuim cu baia şi duşul rece încă din perioada de vară, putem continua cu ele, fără inconveniente, până toamna târziu, iar persoanele mai rezistente chiar şi iarna.

Baia răcoroasă are un efect tonic de călire. Este bine ca o baie caldă să fie continuată cu una răcoroasă. Băile fierbinţi vor dura numai 5-10 minute. În general, la noi nu se întrebuinţează prea mult băile fierbinţi; în schimb, se aplică mult în Japonia, având o durată de 3-5 minute şi cu temperatura apei peste 42 de grade. Baia fierbinte este contraindicată persoanelor slabe, celor cu tensiunea arterială ridicată sau anemie.

Este bine de ştiut că o baie de 15 minute, într-o apă cu temperatura de 20 de grade, ne face să ne pierdem cam 100 de calorii. Stimulând metabolismul şi digestia şi provocând un consum mare de energie, dă o senzaţie de foame intensă. Dacă baia durează prea mult, reacţia organismului se va manifesta printr-un puls rapid, scăderea tensiunii arteriale, senzaţie de slăbiciune şi frisoane.

Să fim atenţi la copiii a căror termoreglare este încă slabă şi care, din plăcerea pe care le-o procură apa, fac baie până când buzele le devin violete şi încep să tremure din tot corpul. În cazul apariţiei frisoanelor vom întrerupe imediat baia şi vom aplica pe tot corpul un masaj sub formă de fricţiune, până la înroşirea pielii şi restabilirea circulaţiei. Nu se intră în apă rece nici cu corpul prea încălzit, nici dacă avem senzaţia de frig. În primul caz, se aşteaptă la umbră, până ce organismul se răcoreşte; în al doilea caz, ne încălzim făcând câteva mişcări de gimnastică, o fricţiune rapidă şi numai dacă dispare senzaţia de frig putem intra în apă.

La mare sau în lacuri, prima zi vom face numai o baie scurtă, mărind apoi treptat durata. Dacă apa este rece, intrarea în apă se face repede, deoarece la contactul treptat cu apa reacţia va fi mai mare. Băile în aer liber se pot începe atunci când temperatura aerului a depăşit 20 de grade, iar temperatura apei a trecut de 17-18 grade. Sezonul se termină când temperatura aerului a scăzut sub 15 grade, iar a apei sub 13-14 grade, dar numai în cazul în care ne-am călit, în mod sistematic, în cursul verii.

Baia se face sau înainte de masă între orele 9 şi 12, sau după-amiază, de la 16 la 18.  Se recomandă ca după baie, mai ales dacă a avut o durată lungă sau s-a repetat de mai multe ori, să nu ne odihnim la umbră şi să nu facem plimbări lungi sau eforturi mari.

Copiilor le place apa de la vârsta cea mai fragedă. Adaptarea cu apa trebuie să se facă de preferinţă în zilele când apa este caldă şi numai dacă copilul arată interes pentru baie. Dacă îl forţăm, capătăt frică pentru multă vreme. Supravegherea copilului trebuie să fie foarte atentă. Baia se va întrerupe la primul frison, chiar dacă el face mişcare în apă.

Copiii mai senbili sau foarte slab constituţional nu trebuie feriţi de apă. Ei vor face imersii, adică vor fi scufundaţi în apă călduţă pentru 1-2 minute, ori vor fi stropiţi în repetate rânduri ; apoi îi ştergem cu un prosop uscat. Nu vom permite intrarea în apă a acestor copii, dacă temperatura ei este scăzută sau dacă vântul este puternic, deoarece răcesc uşor. După ce s-au călit timp de 2 săptămâni şi s-au obişnuit cu baia, vor putea să intre în apă şi la temperaturi mai joase, dar la ieşire vor fi fricţionaţi intens.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.