Despre viata de circar

circusA venit circul! Zilele trecute am fost la circ si m-am bucurat ca un copil. Entuziasmul micilor spectatori uluiti de tot ceea ce vedeau, m-au facut sa imi amintesc de circurile pe care le vedeam cand eram copil. E adevarat ca pe vremea aceea, nu venea asa de des circul intr-un oras, dar si atunci cand venea, tot orasul vuia !

Anii au trecut, s-a schimbat si circul. Cel putin eu am constatat ca nu mai sunt asa de mult animale, inca astept un circ cu dresaj de lei si tigrii, elefanti si girafe.

Dar ce este circul ? Un spectacol ce cuprinde numere de gimnastica de acrobatie, prezentare de animale dresate, momente comice, ce se executa intr-o incinta acoperita de forma rotunda, cu locurile pentru spectatori asezate in forma de amfiteatru si are la mijloc o arena circulara unde au loc spectacole de circ.

Ce ne place cel mai mult la circ ? Animalele ? Acrobatiile ? Poate inghititul de sabii ? Mie imi plac toate la fel de mult, fiecare are farmecul lui ! Iata ce declara un circar renumit despre dresajul animalelor “Ca sa le poti dresa, trebuie sa le iubesti. Ca sa le iubesti, trebuie sa le ingrijesti. Ca sa te iubeasca, trebuie sa nu fie animale de prada. Daca sunt animale de prada, trebuie sa te respecte. Ca sa te respecte, trebuie sa ai incredere in tine si nu in ele.”

Animalele de la circ sunt predestinate sa faca munca de circ, ele trebuie sa aiba calitati speciale. Nu trebuie sa ne gandim ca animalele de la circ sunt private de libertatea si ca ele sufera. Ele devin parte componenta a circului de cand sunt pui, exact ca si oamenii de circ.

Animalele simt publicul si isi doresc sa il vada extaziat, ca se bucura si aplauda. Pentru ca acele momente sunt pentru ei “adevarate fracturi in timp”.

“Si stiti de ce vrem noi asta, de ce vrem acel delir al publicului? Pentru ca in acele momente timpul care se opreste face ca noi sa intinerim. Doar asa ne putem explica disparitia oricarei dureri fizice. Adrenalina noastra nu ne-o mai luam de mult din ceea ce facem, ne-o luam doar din delirul publicului. Doar el ne da masura evolutiei noastre. Publicul !” declara un membru din renumita familie de circari, Zborsky.

Animalele, esenta circului ! Circarii spun ca antrenamentul cu serpii si crocodilii se executa doar cand acestia sunt flamanzi. Dresajul leilor si tigrilor este cel mai dificil. Leii accepta un singur dresor, pe care ajung sa il considere un membru al grupului si devin agresivi atunci cand cineva incearca sa ii faca rau dresorului. Animalele trebuie sa fie respectate si intelese. Dresajul animalelor se face cu comenzi scurte si eficiente.

Cum decurge o zi din viata unui circar ? Antrenamente de 10-12 ore pe zi, pentru a repeta elementele din spectacol, dar si la elemente noi pentru numarul respectiv. Circarii nu au vacante, doar foarte multa munca. Fiecare isi pregateste obiectele si repeta pana le executa perfect, nu exista loc de greseli, uneori acestea pot fi fatale.
Circarii sunt o mare familie, sarbatoriile si aniversarile, chiar si nuntile se petrec sub cort.

Iti place numarul in care circarul inghite sabii, “inghititorul de sabii” ? Inghititorii de sabii chiar inghit sabiile, e o adevarata munca, sa isi invete faringele sa nu simta durere cand incearca sa isi introduca ceva metalic si taios pe gat in jos. Apoi trebuie antrenat stomacul, e nevoie de multa concentrare !

Ma bucur de fiecare data cand vad anunturile prin oras ca vine circul, stiu ca de fiecare data el aduce ceva nou!

A venit circul! Zilele trecute am fost la circ si m-am bucurat ca un copil. Entuziasmul micilor spectatori uluiti de tot ceea ce vedeau, m-au facut sa imi amintesc de circurile pe care le vedeam cand eram copii. E adevarat ca pe vremea aceea, nu venea asa de des circul intr-un oras, dar si atunci cand venea tot orasul vuia !
Anii au trecut, s-a schimbat si circul. Cel putin eu am constatat ca nu mai sunt asa de mult animale, inca astept un circ cu dresaj de lei si tigrii, elefanti si girafe.
Dar ce este circul ? Un spectcol ce cuprinde numere de gimnastica de acrobatie, prezentare de animale dresate, momente comice, ce se executa intr-o incinta acoperita de forma rotunda, cu locurile pentru spectatori asezate in forma de amfiteatru si are la mijloc o arena circulara unde au loc spectacole de circ.
Ce ne place cel mai mult la circ ? Animalele ? Acrobatiile ? Poate inghititul de sabii ?
Mie imi plac toate la fel de mult, fiecare are farmecul lui !
Iata ce declara un circar renumit despre dresajul animalelor « Ca sa le poti dresa trebuie sa le iubesti. Ca sa le iubesti trebuie sa le ingrijesti. Ca sa te iubeasca trebuie sa nu fie animale de prada. Daca sunt animale de prada trebuie sa te respecte. Ca sa te respecte trebuie sa ai incredere in tine si nu in ele. » animalele de la circ sunt predestinate sa faca muunca de circ., ele trebuie sa aiba calitati speciale. Nu trebuie sa ne gandim ca animalele de la circ sunt private de libertatea si ca ele sufera. Ele devin parte componenta a circului de cand sunt pui, exact ca si oamenii de circ.
Animalele simt publicul si isi doresc sa il vada extaziat, ca se bucura si aplauda. Pentru ca acele momente sunt pentru ei « adevarate fracturi in timp ».
Si stiti de ce vrem noi asta, de ce vrem acel delir al publicului? Pentru ca in acele momente timpul care se opreste face ca noi sa intinerim. Doar asa ne putem explica disparitia oricarei dureri fizice. Adrenalina noastra nu ne-o mai luam de mult din ceea ce facem, ne-o luam doar din delirul publicului. Doar el ne da masura evolutiei noastre. Publicul ! » declara un membru din renumita familie de circari Zborsky.
Animalele, esenta circului ! circarii spun ca cu serpii si crocodilii se lucreaza doar cand sunt flamanzi. Dresajul leilor si tigrilor este cel mai dificil. Leii accepta un singur dresor, pe care ajung sa il considere un membru al grupului si devin agresivi atunci cand cineva incearca sa ii faca rau dresorului. Animalele trebuie sa fie respectate si intelese. Dresajul animalelor se face cu comenzi scurte si eficiente.
Cum decurge o zi din viata unui circar ? Antrenamene de 10-12 ore pe zi, pentru a repeta elementele din spectacol, dar si la elemente noi pentru numarul respectiv. Circarii nu vacante doar foarte multa munca. Fiecare isi pregateste obiectele si repeta pana le executa perfect, nu exista loc de greseli, uneori acestea pot fi fatale.
Circarii sunt o mare familie, sarbatoriile si aniversarile, chiar si nuntile se petrec sub cort.
Iti place numarul in care circarul inghite sabii, “inghititorul de sabii » ? Inghititorii de sabii chiar inghit sabiile, e o adevarata munca, sa isi invete faringele sa nu simta durere cand incearca sa isi introduca ceva metalic si taios pe gat in jos. Apoi trebuie antrenat stomacul, e nevoie de multa concentrare !
Ma bucur de fiecare data cand vad anunturile prin oras ca vine circul, stiu ca de fiecare data el aduce ceva nou !
Tu cand ai fost ultiam data la circ ?

2 thoughts on “Despre viata de circar”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.