Despre politeţe şi eleganţă – Salutul. Prezentările. Politeţea la volan.

maniereSalutul este o primă manifestare de politeţe. Deci vom vedea cum ne salutăm.

Întotdeauna bărbatul va fi acela care va saluta întâi, femeia mai tânără pe cea matură sau mai în vârstă, femeia care este însoţită de un bărbat pe cea singură.

Un bărbat va saluta o femeie însoţită de un alt bărbat numai dacă aceasta îl va privi. Dacă aşa ceva nu se-ntâmplă, va înţelege că nu vrea să fie salutată, din motive personale şi acest va trece ca şi când nu a observat-o.

Prezentările se fac astfel: cel tânăr este prezentat celui mai vârstnic, un bărbat este prezentat mai întâi femeii, o persoană obişnuită unui personaj mai cunoscut, superior.

Pe stradă, în autobuz,metrou, la birou sau în magazin, nu se vorbeşte tare, nu se gesticulează şi nu se râde zgomotos.

Nu se mai obişnuieşte să se sărute mâna, nu este igienic, decât în cazuri excepţionale, la restauranturi, cocteiluri sau aniversări.

Într-un restaurant, bărbatul trece înaintea femeii, ca să-i deschidă uşa şi, ţinând-o pentru ca aceasta să intre şi, tot el alege masa şi comandă chelnerului după ce s-a consultat cu partenera sa.

La garderobă, bărbatul este acela care îşi scoate primul haina pentru a putea ajuta femeia să-şi scoată mantoul.

Este elegant ca la masă să se stea vizavi, într-un restaurant, dar este cu mult mai plăcut să se stea alături , când este vorba de îndrăgostiţi.

Cunoştinţele din local se salută cu o înclinare de cap şi se pot schimba câteva cuvinte, în treacăt, cu cei de la altă masă, fără ca femeia să se ridice ci, doar bărbaţii, ca să salute.

Când un bărbat este prezentat unei femei şi aceasta fumează, este politicos să-şi stingă sau să-şi arunce ţigara.

La masă, picioarele nu stau ghemuite, dar nici nu se întind prea mult. Măinile nu se ţin sub masă, ci pe masă, dar nu în mişcare exagerată. Şervetul se ţine pe genunchi, în niciun caz la gât. Bărbatul va ridica primul paharul mai ales dacă este gazdă. Cuţitul şi lingura se ţin cu mâna dreaptă, furculiţa cu stânga. Când nu se întrebuinţează cuţitul, se poate manevra furculiţa cu mâna dreaptă.

Pe stradă, bărbatul va merge pe marginea trotuarului, ocrotind astfel femeia de busculade şi de primejdia vehiculelor care circulă.

În autobuz metrou, trambai, tren, bărbatul va lăsa femeia să urce întâi şi, la coborâre, va coborî primul, ca să o ajute.

Nu este politicos să aprinzi ţigara de la ţigara altuia, ci întotdeauna de la bricheta sau chibritul dumneavoastră.

Când primiţi o invitaţie la o reuniune de familie mai deosebită este bine să întrebaţi gazda, în prealabil, de felul ţinutei, spre a nu fi cu totul deosebiţi de ceilalţi. Când intraţi vă veţi îndrepta întâi spre gazdă, şi apoi spre ceilalţi invitaţi.

La o reuniune sau ori unde avem o invitaţie, niciodatănu se ridică farfuria la gură, ci ne aplecăm uşor spre aceasta.

Politeţea în ascensor recomandă ca persoana care intră prima în ascensor să întrebe pe ceilalţi la ce etaj coboară sau urcă şi apoi să apese pe buton. Când este un bărbat, acesta va întreba chiar dacă a venit târziu şi în ascensor sunt numai femei.

Politeţea la volan. Există o anumită mentalitate a unor conducători de automobil mai puţin educaţi, care socotesc pietonul mai puţin important, iar faptul că-i pot privi de la o mică înălţime, stăpânind volanul, le dă un fel de beţie de putere şi de grandoare. Aceştia se enervează la cea mai mică ezitare a pietonului, sau nu sunt destul de răbdători ca să aştepte trecerea bătrânilor sau a celor handicapaţi. Când nu îi ofenseaza cu vorbele lor injurioase, în zborul maşinii, le fac semne de ameninţare sau alte manifestări lipsite de bun simţ.

Lipsa de politeţe, graba, nervozitatea, batjocura gratuită, sunt incompatibile cu noţiunea de om şi conducător auto civilizat.

În parking, nu vă enervaţi dacă locurile sunt limitate. Este cu mult mai bine să chibzuiţi şi să manevraţi maşina un timp mai îndelungat decât să blocaţi ieşirile sau să treceţi peste spaţiul vecin marcat.

Pe drum trebuie să nu vă aprindeţi când alţii mai „novici” fac unele stângăcii cu maşina lor. Nu detestaţi pe începători, ci ajutaţi-i şi fiţi voi mai prevăzători. Semnalizaţi întotdeauna din timp când trebuie să opriţi, niciodată brusc.

Fiţi foarte atenţi când conduceţi, iar partenerii din maşină nu trebuie să angajeze discuţii contradictorii, care să vă enerveze sau să vă distragă atenţia. Oricât de bun conducător aţi fi, o secundă de neatenţie poate fi fatală.

Dacă, din nefericire, se întâmplă unele tamponări sau accidente, este util şi bine să nu vă pierdeţi controlul şi să izbucniţi într-un potop de insulte sau de ameninţări. Păstraţi-vă calmul, cu fermitate şi demnitate, legitimaţi-vă reciproc, faceţi ce se impune pentru recuperarea pagubelor, pentru ajutorul imediat al celor ce au nevoie, indiferent dacă sunteţi vinovaţi sau nu de accident. Oricum, invectivele nu pot înlocui pagubele sau vieţile.

8 thoughts on “Despre politeţe şi eleganţă – Salutul. Prezentările. Politeţea la volan.”

  1. Totul tine de educatie. Din pacate in Romania acest lucru e din ce in ce mai rar (ma refer la soferi si respect in trafic). Felicitari pentru articol. 🙂

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.