Crumble cu mere – un desert crocant
Crumble cu mere este un desert pe care îmi doresc să-l încerc. Zilele trecute am văzut că s-au copt merele din grădină. M-am gândit ce desert simplu și rapid să fac. Nu doream ca blatul să răpească din gustul merelor. Nu îmi doream ceva complicat. Mă gândeam la o rețetă de desert cu mere aparte. Apoi mi-am amintit de rețeta ”crumble cu mere”. Nu gustasem până acum decât cu pere. Nu mai încercam această rețetă. Așa că azi a fost momentul.
Ingrediente necesare Crumble cu mere
- 10 mere mari și tari,
- 100 grame unt,
- 3 linguri îndulcitor Green Sugar,
- scorțișoară.
Aluatul:
- 120 grame premix de patiserie Dr. Man (făină cu indice glicemic mic),
- 60 grame îndulcitor Green Sugar,
- 60 grame unt 82% grăsime.
Mod de preparare Crumble cu mere
Etapa 1
Spălăm bine merele. Le decojim și le tăiem în cuburi. Într-o tigaie mare, punem untul la topit. Adăugăm merele, îndulcitorul și scorțișoara. Lăsăm la foc mic 10-15 minute. Dacă merele sunt moi, le lăsăm câteva minute. Dacă merele sunt tari, au nevoie de 15 minute ca să se înmoaie. Dacă vă place ca în desert, să le simțiți crocante, ajunje 10 minute. Ele vor lăsa un sirop. Trebuie să aveți răbdare să se pătrundă în mere.
Miroasea atât de bine în casă. La un moment dat, m-am gândit să abandonez rețeta. Să pun merele în bol. Să pun deasupra niște înghețată de vanilie. Și să mă bucur de desert mai repede. Dar m-am abținut, am savurat doar câteva bucăți de măr.
Etapa 2
Am pus într-un bol, premixul, îndulcitorul și untul tare, tăiat bucăți. Am frământat cu mâna. Aluatul obținut este fărâmicios. Se obține mai ușor aluatul perfect dacă untul este rece. Aluatul nu trebuie să se lege.
Etapa 3
Punem merele într-un vas de yena. Nivelăm ca să fie în strat egal, pe cât posibil.
Punem aluatul deasupra. Eu l-am presărat cu ajutorul unei linguri. Mi s-a părut că așa îl voi repartiza cât de cât egal.
Dăm vasul la cuptor pentru 30 de minute, la 200°C. Alegeți opțiune căldură de sus și jos, dacă aveți posibilitatea.
Lăsăm să se rumenească bine deasupra aluatul. Când a fost fierbinte, eu am presărat deasupra îndulcitor pudră. Pudra s-a caramelizat frumos.
Mod de servire
Acest desert poate fi servit cald, cu puțină înghețată de vanilie. Dar este gustos și rece. Cu cât merele sunt mai aromate, cu atât desertul va fi mai gustos.
Este delicios acest desert si am sa-l incerc si eu cu ce am! Nu am acele premixuri si nici green sugar, dar ser sa-mi iasa
Vaiii, cum arata! Cred ca e delicos! Am s aincerc si eu reteta, nu pare atat de greu de facut.
Mie mi se pare super delicios crumble-ul cu mere. Nu am facut niciodata acasa, doar din ce vedeam pe la Paprika, pe la Jamie uneori :-)) il mancam din ochi.
Dietetic desertul tau, tocmai pe gustul meu care sunt intr-o vesnica dieta 🙂
Arata super! Chiar mi-ai facut pofta. 🙂 Sa incerci si cu prune sa vezi ce bun e 😉
Bună idee cu prune, mulțumesc!
Nu am incercat, dar vreau! Mi-a lasat gura apa doar uitandu-a la poze!
Vaiii…la ora asta mi-ai facut o pofta de ceva dulce…fug la bucatarie sa vad ce cioco mai au fetele pe acolo 😛
ce bine arata! as manca asa ceva, desi nu pot spune ca-s mare fana deserturi cu mere. imi plac mai mult in stare naturala
Yammi ce bunatate … parca m-as incumeta sa fac si eu aceasta reteta
prajitura mea preferata de toamna, nu am facut fara zahar dar voi incerca!
nu l-am incercat inca, dar trebuie sa recunosc ca arata bine si chiar pare a se prepara destul de usor, ceea ce face aceasta reteta una tentanta pentru o lenesa ca mine.
Arata delicios si trebuie sa incerc si eu acesta reteta. Pare mai mult decat rapida si gustoasa.
Nu imi aduc aminte sa fi mancat asa ceva, dar la cat de usor se face sigur il voi prepara curand.
Chiar azi am dat peste reteta asta pe blogul tau, cautand ceva de Monti! Se trece pe lista!
Ce poftaa mi-ai facut!! Poate fac si eu in wkd :D. Cred ca merge perfect cu inghetata deasupra, yam yam.
Eu am renuntat la zahar, deci aceasta reteta este perfecta! O voi face cat de curand. Multumim 😀
Ai multe rețete fără zahăr la dispoziție!
Nu am mancat pana acum dar am toate ingredientele, asa ca o sa purced. Cred ca aluatul asta uscat trage zeama de la mere, lucru minunat.
Ma bucur ca scrii si retete de desert fara zahar, poate ai mai multe!
Am multe rețete fără zahăr și fără făină albă pe blog. Încerc să găsesc rețete care se fac rapid și sunt gustoase ca să le împărtășesc cu voi.
N-am facut niciodata, dar pare foarte usor de pregatit si destul de apetisant.
Arata absolut delicios! O sa incerc si eu reteta!☺