Condimentele – aroma preparatelor II

spicesCondimentele nu trebuie sa lipseasca din dotarea nici unei bucatarii. Trebuie sa le avem, sa le folosim si sa le cunoastem puterile miraculoase.

23. Leurda – numit si usturoi salbatic, datorita aromei de usturoi pe care o au frunzele sale. Poate fi folosita  in salate sau pentru a condimenta mancarurile cu legume si cu carne.

24. Leusteanul – are o aroma puternica si este complementar patrunjelului in aproape orice mancare,  in ciorbe.

25. Levantica – este una dintre plantele foarte apreciate in industria parfumurilor, pentru aroma sa intensa, placuta. Mai rar intalnita in bucatarie, cel putin in ultimul timp, ea este totusi folosita pentru aromatizarea uleiurilor sau oteturilor. Se folosesc florile, recoltate inainte de a se deschide de tot.

26. Macul – aroma macului prajit, a semintelor din floarea de mac, este inconfundabila. Semintele se culeg cand sunt coapte (cu exceptia recoltarii lor pentru droguri, opiul fiind obtinut din seminte necoapte) au un gust usor de nuca si condimenteaza, in general, produsele de patiserie.

marar27. Mararul – aroma specifica a mararului este foarte placuta multora, chiar si uscat isi pastreaza foarte bine aroma. Merge foarte bine cu preparatele de carne si in combinatie cu usturoi.

28. Maghiranul –frunzele de maghiran se pot folosi proaspete sau uscate, sub forma de pulbere, pentru aromatizarea preparatelor cu peste sau cu carne de pui. Se inrudeste cu oregano, dar are un gust total diferit de acesta, usor amarui si cu parfum puternic.

menta29. Menta – inconfundabila ca aroma, se poate folosi in cele mai diverse feluri: proaspata sau uscata, ea condimenteaza preparatele din carne si legume,  este deopotriva apreciata pentru prepararea dulciurilor, ca si la prepararea bauturilor de tot felul.

mustar boabe30. Mustarul – boabele de mustar se obtin din pastaile plantei de mustar. Gustul iute al boabelor se simte abia dupa ce zdrobesti bobul. Boabele se pot pune intregi la unele feluri de mancare si la muraturi, dar atentie la modul de preparare al pastei: pudra obtinuta prin zdrobirea bobului se combina numai cu apa rece, pentru a lasa gustul iute sa se dezvolte. Abia apoi se adauga diverse arome. Apa calda distruge enzimele din boabele de mustar.

31. Nucsoara – se poate gasi gata macinata, dar si sub forma intreaga.  Daca o cumperi intreaga, o poti da pe razatoare, astfel asigurand o aroma mai intensa, dulce-condimentata. Se presara pe supe, la servire.

coconut32. Nuca de cocos – la noi se gasesc mai mult fulgii de cocos, care sunt de fapt obtinuti din pulpa fructului, uscata si data pe razatoare.  Se foloseste la prepararea dulciurilor.

oregano33. Oregano – un condiment de origine mediteraneana, merge la mancarurile de peste, paste, pui, miel, adesea in combinatie cu maghiranul. La noi se gaseste sub forma uscata, la pliculete, dar poate fi si crescut in ghivece si folosit sub forma proaspata.

Paprika34. Paprika – mai putin picante decat chilli, fructele uscate, macinate, de paprika alcatuiesc condimentul rosu arhicunoscut din bucataria ungureasca si sarbeasca. Cand devine maroniu, condimentul si-a pierdut valabilitatea.

patrunjel35. Patrunjelul – cu o aroma placuta, el poate fi folosit in orice mancare, proaspat sau uscat (partea verde). Partea alba se foloseste ca o leguma obisnuita.

36. Piperul – proaspat rasnite, boabele de piper au o aroma mai intensa, asa ca mai bine cumpara boabele ca atare si o rasnita mica. Sunt folosite in combinatiile cele mai diverse, impreuna cu alte condimente, si merg in aproape orice fel de mancare sau chiar si in ciorbe.

37. Roinita – seamana cu menta la aspect, dar la gust aduce mai degraba cu lamaita, pe care o poate inlocui in preparatele cu peste si carne de pui sau in salate, pentru a aromatiza oteturile sau salatele de legume ori fructe. Se poate folosi si planta uscata. In general, insa, e utilizata ca planta medicinala.

38. Rozmarinul – cu frunze mici, ca niste ace de brad, rozmarinul e usor de recunoscut. Parfumul sau aromat are o calitate: nu se pierde prin fierbere, asa cum se intampla in cazul multor frunze. Condimenteaza mancarurile de origine mediteraneana si se poate pastra si in forma uscata, in pungi inchise ermetic.

sare39. Sarea – fara ea, nicio mancare nu ar avea gust. Exista sare de mare, sare cristalizata din apa sarata si sare de roca, dar sunt greu de diferentiat la gust. Sarea are capacitati de conservare a alimentelor, impiedica formarea bacteriilor si a mucegaiului si incetineste procesul de fermentare a painii.

40. Salvia – frunzele de salvie sunt ovale si ascutite, usor de recunoscut datorita aspectului pufos. Gustul ei este picant si usor amar si se foloseste, ca multe alte verdeturi, doar in cantitati reduse, pentru ca in exces da o nota amara, lesioasa. Se poate utiliza si proaspata si sub forma uscata, si se potriveste cu carne tocata, preparate din pui, rosii, cartofi si legume verzi.

cinnamon41. Scortisoara – unul dintre condimentele foarte apreciate in preparatele dulci, orezuri, ciocolate, prajituri, bauturi scortisoara pulbere se obtine din macinarea betisoarelor de scortisoara. Acestea nu sunt, asa cum se crede adesea, crengile arborelui, ci se obtin din coaja copacului, care, datorita procesului de prelevare si uscare, se ruleaza ca o foita de tigara. Se pastreaza in pungi inchise ermetic, departe de lumina si umiditate.

42. Susanul – semintele galbene si ascutite, cu gust specific, asemanator celui de alune, sunt cel mai des folosite, dar in bucatarie se poate utiliza si praful de susan, obtinut prin macinarea semintelor. De preferat este sa cumperi semintele ca atare si sa le pastrezi intr-un loc rece, la intuneric, dar nu in umezeala, pentru ca pot rancezi.

43. Sofranul – obtinut prin uscarea florii de sofran, se poate gasi sub forma intreaga (floarea uscata) sau sub forma de pulbere. Coloreaza mancarea in galben, ii da un gust usor picant, acid, si este foarte folosit in felurile italienesti, arabesti, indiene. Merge cu mancarurile de orez, cu carnea de miel, peste si pui.

Tarragon144. Tarhonul – face parte din familia pelinului, dar gustul e mai putin amar si mai puternic aromat. E de preferat sa-l folosesti proaspat si se potriveste foarte bine in ciorbe sau in aproape orice mancaruri, alaturi de patrunjel si marar. Omletele, branza si mustarul cu tarhon sunt celebre in bucataria frantuzeasca.

45. Tataneasa – desi folosita mai mult in medicina naturista, tataneasa are si proprietati culinare. Gustul proaspat si aromat al frunzelor si tulpinilor verzi se potriveste in salatele de verdeturi sau in supe. Se poate gasi insa in special sub forma uscata, la farmacii, asa ca nu exagera cu adaugarea ei in mancaruri, ci doar condimenteaza-le.

46. Telina – e o adevarata leguma-condiment, pentru ca gustul aromat si mirosul specific il au atat tuberculii, cat si frunzele. Mai intens parfumate decat tulpina, frunzele se pot gasi si sub forma uscata, dar e de dorit sa le folosesti proaspete. Se pot adauga de la inceput in mancaruri, pentru a le spori aroma.

Garlic147. Usturoiul – desi nu mai are nevoie de nici o prezentare, era indispensabil de pe aceasta lista: este cel mai puternic aromatizat ingredient culinar si are efecte incontestabile asupra sanatatii. In plus, are avantajul ca e disponibil in orice sezon.

vanilla48. Vanilia – floarea de vanilie este o orhidee care face pastai. Condimentul este obtinut din aceste pastai, uscate si macinate. Cu gust dulce si delicat parfumata, vanilia aromatizeaza deserturile, iar in unele tari, precum Mexic, este folosita si la mancarurile cu carne sau cu scoici.

Ma bucur ca s-au descoperit condimentele, si invat zi de zi sa le folosesc, si combin culori si arome pentru a da savoare preparatelor.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.