Condimentele – aroma preparatelor I

condimentePentru a imbunatati preparatele culinare, folosim condimente, dar trebuie sa stim ce, cat si cand sa le punem. Sunt adepta gatitului dietetic, si folosesc foarte rar condimente, dar la cursul de bucatari am invatat rolul lor in savoarea mancarii.

Ce sunt mirodeniile ? Mirodeniile sunt substante de natura minerala (sare) sau vegetala (frunze, seminte, radacini, fructe intregi sau macinate) sau un preparat din acestea (o?et, ulei, esenta, extract, pasta, sos), sau obtinut? prin sinteza (aroma, esenta), care, adaugata unor produse alimentare sau preparate culinare, le confera un gust sau o aroma specifice, contribuie la conservarea acestora, precum si la stimularea apetitului si a digestiei.

Ce nu trebuie sa iti lipseasca din raftul cu mirodenii ?

anason1. Anasonul Este o planta din care in bucatarie se folosesc mai mult semintele/fructele. Are un gust puternic aromat, dulceag. Aromatizeaza in general siropurile, prajiturile, biscuitii.

Paprika2. Ardeiul iute Exista o varietate extrem de mare de ardei iuti, dar cei mai utilizati in bucatarie sunt chili, paprika si ardeiul de Cayenne. Praful obtinut din macinare se pastreaza in recipiente etanse.

3. Arpagicul Arpagicul este o planta aromatica inrudita cu ceapa si usturoiul, din acesta se consuma frunzele. Au o aroma discreta de usturoi. Se consuma proaspete, nu se pastreaza mai mult de trei – patru zile in frigider si se spala doar inainte de folosire, pentru ca umezeala le dauneaza.

busioc4. Busuiocul E folosit pentru aromatizarea pastelor, a sosurilor de rosii, a pestelui si a preparatelor italienesti, precum pizza. Frunzele proaspete au o aroma inconfundabila, iar planta poate fi cultivata in ghivece, in bucatarie, are nevoie de multa lumina, apa din belsug si nu trebuie sa stea in aburi sau in curenti de aer. Se poate consuma si uscat.

capere5. Caperele Destul de folosite in bucataria mediteraneana, caperele nu sunt prea intalnite in bucataria noastra. Le gasim mai mult sub forma murata. Caperele sunt de fapt bobocii nedeschisi ai florii Capparis spinosa si au un gust picant, acrisor, de aceea nu trebuie folosite in exces la un fel de mancare. Merg la pizza, paste, peste, rosii si vinete.

6. Cardamomul Se poate gasi sub forma de pulbere sau de seminte, la pliculete, dar atentie la termenul de garantie pentru ca sub aceste forme isi pierde aroma repede in timp. Cardamonul proaspat are un gust puternic parfumat, amintind un pic de cel de lamaie si este utilizat in mancarurile orientale cu orez si carne, in amestecuri de condimente sau chiar in ceaiuri sau cafea.

7. Ceapa Celebra pentru proprietatile sale terapeutice sau de intretinere a sistemului imunitar, ceapa este considerata mai mult un aliment. Gustul dulce si picant in acelasi timp o recomanda pentru cele mai diverse feluri de mancare, iar aroma pe care o capata prin calire in ulei este inconfundabila.

cimbru8. Cimbrul Cu un gust un pic iute si usor mentolat, cimbrul aromatizeaza o multime din mancarurile traditionale in bucataria romaneasca. Atentie, cimbrul de gradina, proaspat sau uscat, nu se potriveste cu carnea, ci mai degraba cu mancarurile de legume.

9. Chimenul Cu un gust un pic amarui si usor picant, chimenul nu le place multora, din pricina ca are un parfum destul de intens si in general nu se potriveste cu alte condimente, pentru ca le acopera. Se poate folosi sub forma de seminte uscate sau de pulbere (semintele macinate), in mancaruri de legume sau la prepararea carnii de porc.

10. Chimionul Asemanatoare oarecum ca gust si specificitate cu chimenul, semintele de chimion au o forma un pic curbe, ca de semiluna, si a culorii un pic mai deschise. Se pastreaza ferite de lumina, in cutii sau pungi ermetice si de asemenea se pot consuma si sub forma de pudra.

11. Chilli-ul Din ardeiul iute, uscat, cu acest nume, se poate obtine, prin macinare, praful de chilli (se macina fructul laolalta cu semintele). Este foarte iute si se poate intalni in diverse grade de iuteala, in functie de specia din care provine, de felul in care fost uscat fructul sau de cantitatea de seminte macinata in pulbere.

12. Cresonul Foarte condimentat, asemanator ca intensitate a iutelii cu hreanul sau piperul negru, cresonul nu se gaseste la noi, pentru ca se poate folosi doar sub forma proaspata. E un ingredient-cheie in bucataria braziliana.

cuisoare13. Cuisoarele Usor de recunoscut datorita aspectului lor ca de tinte, cuisoarele sunt obtinute din bobocii inca nedeschisi ai florilor de Syzygium aromaticum, un arbore tropical. Aroma lor este dulceaga si parfumata, iar in bucatarie cuisoarele sunt folosite mai ales la preparatele dulci. Sunt greu de macinat, pentru ca sunt foarte tari, iar daca o faci, tine minte ca praful isi pierde aroma repede, deci nu macina decat atat cat folosesti o singura data.

14. Coriandrul Semintele rotunde, aproape sferice, de coriandru (de fapt, fructele plantei) au un gust dulce-amarui, usor iute. Se pot folosi ca atare sau macinate si se conserva in locuri uscate, la intuneric, ferite de umezeala si curenti de aer. Frunzele de coriandru proaspete se pot folosi si ele drept condiment.

15. Dafinul Copacul cunoscut si ca laur (Laurus nobilis), este celebru inca din antichitate pentru parfumul deosebit al frunzelor sale: intens, usor amar, mai ales cand sunt sfaramate, de aceea nu se folosesc mai mult de doua – trei frunze la un fel de mancare. Se pun de obicei intregi, doar pentru a parfuma, si se scot la final, cand preparatul este gata. Dafinul merge foarte bine la mancarurile de legume.

fenicul16. Feniculul Planta de origine mediteraneana, feniculul seamana un pic cu anasonul la gust, este dulceag si aromat. Se folosesc semintele (la prepararea produselor de patiserie, a mancarurilor cu carne, peste si fructe de mare), ca atare sau macinate, si se gasesc in pliculete. Planta are o radacina tuberculoasa alba, ramificata, iar la suprafata face frunze subtiri, perfect asemanatoare mararului.

17. Ghimbirul Radacina de ghimbir are un aspect ca de cartof noduros si ramificat. Se poate folosi proaspat sau uscat si macinat, sub forma de pulbere. Este iute, aromatic si cu un gust usor fructat si se foloseste la mancaruri cu fructe de mare, peste, miel, pui si in tocanite.

hrean18. Hreanul Radacinile de hrean, extrem de picante si puternic aromatizate, se folosesc sub forma proaspata. Se adauga cu masura in mancaruri diverse, iar preferata in bucataria romaneasca este prepararea lui sub forma rasa, cu otet si ulei, pe post de sos, ca si mujdeiul. Astfel pregatit se poate pastra la frigider perioade lungi, chiar si doi ani.

19. Ienibaharul I se mai spune si piper de Jamaica si are un gust complex: usor iute, dar si dulceag, amintind in acelasi timp de scortisoara, cuisoare si ghimbir. Se pastreaza sub forma de boabe, care se rasnesc inainte de folosire, pentru a nu-si pierde aroma. Se utilizeaza in produse de patiserie si muraturi, dar mai ales la condimentarea preparatelor din carne.

20. Ienuparul Bobitele (fructele) facute de arborele conifer cu acest nume sunt folosite sub forma uscata si pot inlocui, ca gust, boabele de piper roz. Se poate folosi la prepararea verzei murate, alaturi de foi de dafin si chimen.

lamaita21. Lamaita Numele i se trage de la aroma puternica de lamaie pe care o imprastie frunzele atunci cand sunt zdrobite. Lamaita este o tufa cu frunze dese, care se folosesc, datorita calitatilor lor puternic aromatizante, inclusiv in industria parfumurilor. In bucatarie se consuma doar frunzele proaspete, care aromatizeaza mancarurile cu peste si pui.

22. Leurda I se mai zice si usturoi salbatic, datorita aromei de usturoi pe care o au frunzele sale. Tulpina sa arata ca o ceapa, iar frunzele sunt mari, ovale; se gaseste in forma proaspata primavara. Poate fi folosita si ca atare, in salate, sau pentru a condimenta mancarurile cu legume si cu carne.

Tu ce condimente folosesti cand gatesti?

2 thoughts on “Condimentele – aroma preparatelor I”

  1. foarte tare articolul asta… e misto ca el se termina cu leurda (nr 22), si episodul II incepe tot cu leurda (dar acum notata cu nr. 23).

    Oricum, cu voia Dvs o sa imi printez textul sa mi-l pun semn de carte in Jamie-urile de acasa…

    🙂

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.