Biserica Mormântului Sfânt – Ierusalim

Holly_Sepulcher72Cel mai frumos pelerinaj care se poate face de Paşti este la mormântul sfânt din Ierusalim. Îmi doresc foarte mult să ajung acolo şi sper să am ocazia să ajung şi eu.

Biserica Sfântului Mormânt, numită şi Biserica Sfintei Învieri, se află în interiorul fortificaţiilor oraşului vechi al Ierusalimului. Locul unde se află biserica este de fapt Golgota, muntele Calvarului, unde Domnul Iisus Hristos a fost răstignit şi îngropat.

Însemnările istorice relatează că împăratul Constantin a demolat un templu ridicat în cinstea zeiţei Afrodita, şi a dorit să ridice o biserică, aşa că a trimis-o pe mama sa, Elena, să găsească locul. În urma săpăturilor pentru biserică, s-a găsit crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos.

Minunea Sfintei Lumini care se săvârşeşte an de an aici adună tot mai mulţi credincioşi.

În săptămâna mare, se fac rugăciunile aferente fiecărei zile, joi are loc spălarea picioarelor amintind de Hristos, iar vineri seara începe slujba prohodului.

Sâmbătă dimineaţa trebuie stinse toate luminile şi candelele din biserică. Pe Mormântul Sfânt se pune vată curată, iar uşa Sfântului Mormânt se pecetluieşte cu 4 peceţi, două panglici ce se pun sub formă de litera X, iar la capate se pune ceară. La ora 14, Patriarhul Ierusalimului împreună cu clerul înconjoară mormântul de trei ori cântând şi rugandu-se.

Apoi Patriarhul intră în Paraclisul Sfântului Mormânt, iar un diacon are în mâini un potir de aur. Patriarhul îngenunchează şi se roagă. Un vânt lin aduce stropi pe piatra mormântului, pe care Patriarhul o pune în potir, este o roua de lumină alb-albăstruie, o lumină de foc. El ia două buchete de lumânări pe care le aprinde din potir şi strigă celor din biserică „Veniţi de primiţi Lumină!” Lumina din potir se păstrează în altar până la Paştele din anul viitor.

I-am întrebat pe cei care au avut posibilitatea să sărbătorească Paştele acolo, ce simţi în acel moment, ce sentimente te încearcă. Toţi mi-au spus că ceea ce simţi nu se poate exprima în cuvinte, că te invadează o mare bucurie şi linişte!

Să ne bucurăm şi noi de Învierea Domnului!

2 thoughts on “Biserica Mormântului Sfânt – Ierusalim”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.