100 de catastrofe naturale
Fiecare carte este frumoasă. Din fiecare carte, avem multe de învățat. Din unele rămânem cu informații interesante de cultură generală. Consider că e nevoie să citim din toate domeniile. Mie îmi plac enciclopediile. Au poze explicite, informațiile sunt corecte. Editura ALL mi-a pus la dispoziție cartea 100 de castastrofe naturale. Mă bucur că o am în bibliotecă. Mă bucur că am avut șansa să o citesc.
100 de catastrofe naturale – sursă de informații
Citind această carte aflăm despre erupții vulcanice, cutremure, inundații, uragane, tornade și cicloane, foame și secetă. Nicio țară nu a scăpat. M-am cutremurat citind. M-am bucurat că noi nu am trecut prin așa ceva.
Seceta și foamea din China
China s-a confruntat cu perioade de secetă, dar și iunundații. Ambele aveau rezultate devastatoare. Din păcate, în ultimii 2000 de ani, China s-a confruntat cu 1092 de inundații și 1056 de perioade de secetă.
Seceta din China, din perioada 1920-1921, a dus la moartea a peste 500.000 de oameni. Însă în perioada 1876-1879, s-a distrus peste 1.000.000 km2 de suprafețe cultivate. Acest lucru a dus la decesul a nouă milioane de oameni. Oamenii au ajuns să trăiască într-o sărăcie lucie. Mâncau frunze și resturi de carne de la animale moarte. Își vindeau fiicele pentru concubinaj, prostituție sau a doua soție, pentru o sumă derizorie. Epidemiile au izbucnit provocând moartea multor oameni înfometați și slăbiți. Crucea Roșie a încercat să-i ajute trimițând ajutoare. De abia în anul 2001, ministerul chinez al agriculturii a adoptat o serie de măsuri pentru combaterea secetei.
Marele cutremur din Fukui – Japonia
Orașul Fukui a trecut prin numeroase încercări. Însă de fiecare dată a reușit să se refacă. În 1945 a fost distrus de bombardamente. În mai 1948 din cauza unui cutremur din Japonia. O lună mai târziu a fost inundat. În urma acestui cutremur de 7,1 grade pe scara Richter, a dus la moartea a 4.000 de oameni și distrugerea a 35.000 de locuințe. La puțin timp, au izbucnit numeroase incendii provocând alte pagube.
Fukui a reușit să se refacă. Acum orașul este cunoscut pentru industria de sticlărie și textile. Regiunea găzduiește 15 centrale nucleare. Un nou cutremur în această zonă ar aduce mari prejudicii. Însă Japonia depinde de energia nucleară.
Fenomenul meteorologic El Niño
Cauzele acestui fenomen sunt încă necunoscute. Din păcate, el se repetă la fiecare 6-7 ani. El Niño este o încălzire anormală a apelor ecuatoriale din Oceanul Pacific. Modificările de temperatură și vânturile determină furtuni frecvente. Consecințele climatice, cât și cele economice sunt drastice. Verile sunt fierbinți și umede, însă cu ploi torențiale pe coasta Perului și Ecuador. Trei luni mai târziu, au lovit Brazilia și Argentina. În schimb, Chile a avut parte de o iarnă grea. Chiar și Africa a resimțit efectele acestui fenomen.
Uraganul Katrina Statele Unite
Uraganul Katrina este cel mai violent uragan manifestat în bazinul atlantic. S-a desfășurat în perioada 24-31 august 2005, a avut 1.200 de victime. S-a desfășurat cu o viteză de peste 218km/h, a devastat peste 230.000 km2. Timp de zile întregi a scăzut și a crescut în intensitate. A avut direcții diferite. A generat 36 de tornade. Locuitorii au rămas izolați câte o săptămână. Pagubele materiale depășesc 200 milioane de dolari.
De ce să citești despre catastrofe naturale?
Am spus întotdeauna că e important să fim informați. E bine să cunoaștem detalii despre dezastrele care au afectat planeta. Chiar dacă ne înspăimântă, ele ne și pun în gardă. Aflăm numeroase detalii interesante. Pe mine m-a captivat. De câteva dintre dezastre știam. Însă despre unele am aflat citind cartea.
Câte dezastre naturale cunoașteți? Care v-a înspăimântat cel mai tare?
sigur o carte despre dezastre nu as citi ca nu mi-ar face bine la tulburarile mele de panica. Pe mine toate ma inspaimanta si ma infioara in egala masura, indiferent ca vorbim despre uragane, tsunami, epidemii sau cutremure.
Citind acum prezentarea ta, mi-am amintit ca pe unele dintre ele le studiasem la geografie in liceu. In mod special mi-am amintit de „El Niño”, care ar insemna „baietelul”. Ar fi interesanta o asemenea lectura, insa momentan ma axez pe cartile care se ocupa de dezvoltarea profesionala. Totusi, este o solutie foarte buna pentru dezvoltarea culturii generale 🙂
Ma atrage genul acesta de carti, chiar daca ma inspaimanta. Forta naturii e colosala, nici nu ne putem imagina.
este intr-adevar fascinant sa citim depsre tot ce afecteaza pamantul poate ne vom invata sa il pretuim mai mult!
Am si eu cartea. Ma ingrozesc uneori cand ma gabdesc cat suntemm de mici in maretia acestui univers si cum o astfel de catastrofa ne poate matura cu tot cu pamant.
WOW!
Interesanta cartea! Cu siguranta am s-o iau si eu sa le citesc elevilor mei! Poate asa vor arata mai mult respect fata de natura!
Foarte interesanta aceasta lista. Nu cred ca m-ar interesa sa cunosc cat mai multe dezastre naturale, nu din ignoranta, ci pentru ca ma transpun, si ma deprima. Apropo de China, si Mao al lor a fost un “dezastru natural”, a infometat poporul si l-a adus la sapa de lemn… insa ei si azi il tin la loc de cinste, desi nu datorita lui au ajuns sa fie printre primii din lume, economic si tehnologic vorbind.
E interesanta cartea pentru a ne informa mai bine, dar sper sa ne fereasca Dumnezeu de ele…
O carte interesanta. as avea foarte multe lucruri interesante de invatat din ea
Ma bucur ca tara noastra se afla intr-o zona care-i relativ adapostita de catastrofe majore, pentru ca noi nu avem o asa mare capacitate de reconstructie nici psihica si nici fizica.
Atata timp cat nu am simtit nici o catastrofa pe pielea mea nu pot sa le clasific. Toate imi par terifiante, dar cand nu te afecteaza personal, iti pare rau de restul lumii si cam atat, mergem mai departe.